Rupa – Rupa Suhunan di Tatar Sunda

Rupa – Rupa Suhunan di Tatar Sunda

rupa suhunan tatar sunda

Di masarakat Sunda baheula, tos teu bireuk deui yén di tatar sunda aya sababaraha rupa wangunan imah. Biasana mah mangrupa imah panggung, anu  paseuk / suku na (pondasi) dijieun tina batu pasagi / balok anu disebat ogé batu tatapakan. Kanggo tihangna nganggé kai balok. Bagéan handap / amparan ngagunakeun papan kai atau palupuh tina haur/awi. Bagéan sisi / piding na nganggé bilik atanapi papan kai.

Anu ngabédakeun dina sewang-sewangan eta wangunan nyaéta bagéan luhur / suhunan. Rupa – rupa suhunan anu dimaksad diantawisna :

1. Julang Ngapak
Nyaéta rupa wangunan imah anu suhunan bagéan kénca tur katuhuna rada rubak ka gigir. Aya ogé anu nyebutkeun maké sorondoy. Upami ditingal ti palih payun sapertos manuk julang anu nuju hiber tur mébérkeun jangjangna.

Julang NgapakJulang Ngapak 1
Rupa Suhunan Julang Ngapak

2. Parahu Kumureb
Nyaéta rupa wangunan anu suhunan siga parahu anu nagkub.
Suhunan parahu kumureb, kiwari mah disebatna ATAP PERISAI.

Parahu Kumureb Parahu Kumureb 1
Rupa Suhunan Parahu Kumureb

3. Badak Heuay
Nyaéta rupa wangunan sapertos saung, teu nganggo wuwung sambungan suhunan /hateup payun sareng pengker. Upami ditingal sapertos badak nuju  heuay.

Badak Heuay 2 Badak Heuay 1
Rupa Suhunan Badak Heuay

4. Jolopong
Nyaéta rupa wangunan anu suhunanna manjang, sering disebat ogé suhunan panjang atau gagajahan.
Suhunan Jolopong dianggo / digunakeun ogé di Kampung Pulo – Garut.
Suhunan Jolopong kiwari mah disebatna ATAP PELANA.

JolopongJolopong 1
Rupa Suhunan Jolopong

5. Capit Gunting
Nyaéta rupa wangunan imah anu dina tungtung payun tur pengker suhunan nganggo kai atanai awi anu dipasangkeunna na nyilang dibagéan luhurna sapertos gunting.
Suhunan capit gunting sami sareng atap pelana mung ditambihan rarangkén lisplang yang nyogok ka luhur tur nyilang.

Capit Gunting 1Capit Gunting 2
Rupa Suhunan Capit Gunting

6. Tagog Anjing
Nyaéta rupa wangunan anu percis sareng rupa badak heuay, mung aya sambungan ka payun tur turun sakedik. Janten wangunanna ngeluk siga anjing cingogo / nagog.

Tagog AnjingTagog Anjing 1
Rupa Suhunan Tagog Anjing
Saleresna masih aya kenéh rupa suhunan di tatar sunda anu sanésna, sementawis anu ieu heula, kapayunna urang lajeng deui.


Dicutat tina sababaraha Pedaran

About these ads

Posted on April 25, 2013, in Budaya Sunda. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: