Konférénsi Asia Afrika taun 1955

Konferensi Asia Afrika

Konférénsi Tingkat Tinggi Asia–Afrika (disingget Konférénsi Asia Afrika atawa KAA; sok disebut oge Konférénsi Bandung) nyaéta hiji konférénsi antara nagara Asia jeung Afrika, anu lolobana kakara miboga kamerdikaan. KAA diayakeun ku Indonesia, Myanmar (baheulana Birma), Sri Lanka (baheulana Ceylon), India jeung Pakistan, anu dikokolakeun ku Departemen Luar Negri Indonesia, Sunario. Rapat lumangsung antara 18 April-24 April 1955 di Gedung Merdeka, Bandung, Indonesia jeung Tujuan tina promosi gawé babarengan ékonomi jeung budaya Asia-Afrika jeung ngalawan kolonialisme atawa neocolonialism Amerika Serikat, Uni Soviet, atawa nagara imperialis séjénna.

Jumlahna aya 29 nagara nu ngalambangkeun leuwih ti satengah total populasi dunya dina waktu nu ngirim wawakil. Konperénsi Ieu ngagambarkeun naon anu maranéhanana tempo kakuatan salaku Kulon unwillingness konsultasi sareng maranéhna ngeunaan kaputusan anu mangaruhan Asia salila “Cold War”; masalah maranéhanana ngeunaan tensions antara Republik Rahayat Cina jeung Amérika Sarikat; kahayang maranéhna pikeun sumebarna katingtriman antara Cina jeung Barat; lawan maranéhna pikeun kolonialisme, utamana pangaruh Perancis di Afrika Selatan jeung aturan kolonial Perancis di Aljazair; Indonesia miboga kahayang pikeun ngamajukeun hak maranéhanana di konflik jeung Walanda ngeunaan Irian Barat.

Sapuluh poin hasil pasamoan ieu, mangka diasupkeun dina naon nu disebut Dasa Sila Bandung, nu ngandung “Pernyataan mengenai dukungan bagi kerusuhan dan kerjasama dunia”. Dasa Sila Bandung ngasupkeun éta prinsip dina Piagam PBB jeung prinsip Nehru.

Konférénsi ieu pamustunganana ngarah ka ngadegna Gerakan Non-Blok dina taun 1961.


Cukang Lantaran

Salaku hiji bangsa, urang bisa reueus, yén Konférénsi Afrika Asian kungsi diayakeun di nagara urang. Reueus yén saenyana pamanggih pikeun ieu hiji Konférénsi Tingkat Tinggi sabenerna diarahkeun ku Indonesia.

Ditengah pesimis opat nagara séjén anu milu dina konferénsi di Colombo di Sri Lanka atawa baheulana kawanoh salaku Ceylon.

Indonesia terus ngayakinkeun opat anggahota wangunna pikeun ngalakonan konférénsi geus leuwih ti sakadar Lima Bangsa, India, Sri Lanka, Burma, Indonesia, jeung Pakistan. Gagasan pikeun ngayakeun hiji konférénsi anu leuwih luhur ieu téh dorongan ti Presiden Soekarno tina hasil gempungan menteri jeung wawakil Indonesia di Tugu, Puncak. Pasamoan anu katelah Pertemuan Tugu dipigawé dina raraga nyiapkeun saacan Mr. Alisastroamijoyo indit ka Colombo nedunan uleman ti Perdana Menteri Ceylon, Sir John Kotelawala.

Pasamoan nu lumangsung dina 9 Maret ka 22, 1954 ieu dihadiran ku kapala wawakil Indonesia di Asia, Afrika, jeung Pasifik, diluluguan ku Menteri Luar Negri Indonesia, Sunario.

Rapat nu lumangsung salila dua minggu sapuk nolak ngadegna dua blok di dunya: Blok Barat jeung Blok Timur, jeung nolak ilubiung dina aktivitas dua kakuatan gedé, ku nyokot kawijakan Politik Bebas Aktif.

Hal ieu ogé diusulkeun pikeun ngabentuk grup tarung kakuatan imperialis-colonialist jeung ngayakeun konferensi.

Ngayakinkeun peserta kanggo nengetan ka sikap pulitik di dunya jeung gawé babarengan Asia Afrika. Boga bekel kalawan kasapukan di Pertemuan Tugu, Perdana Mentri Alisastroamijoyo indit ka Konférénsi Colombo nu lumangsung April 28 – 2 Méi 1954. Konférénsi ieu asalna dijieun keur ngabahas kaayaan kiwari Konflik Indo-China nu ngancam kaamanan jeung perdamaian di Asia jeung sakuliah dunya.

Agresi Komunis Internasional di Asia, isu kolonialisme di réa patempatan di dunya, jeung “pelombaan senjata” nu ngancam pemusnah massal. Dina sidang ka-6, ping 30 April 1954, Perdana Mentri Sastroamidjojo kasempetan ngajukeun usulan, sangkan diayakeun :

 “Suatu konferensi yang sama hakikatnya dengan Konferensi Kolombo sekarang, tapi lebih luas jangkauannya dengan tidak hanya memasukkan Negara-negara Asia, tetapi juga Negara-negara Afrika lainnya”.

Gagasan pikeun ngatur hiji konférénsi leuwih haget, bisa ditarima ku nagara séjén. Najan masih kokotéténgan pesimis kana naon anu direncanakeun.

Dina response kana pesimis teh, Alisastroamijoyo nétélakeun,

Saya akan merasa puas apabila Konferensi Kolombo dapat menyetujui bahwa Indonesia akan mensponsori sendiri Konferensi Asia Afrika, demikian.”

Ahirna, peserta sapuk pikeun ngalakonan deui konférénsi di Bogor keur ngabahas rarancang ieu satuluyna.

Saméméh konférénsi Bogor réngsé, Présidén Soekarno ngirim Duta-duta Besar Keliling keur ngayakinkeun ka nagara-nagara sponsor éta. Sajaba ti éta, Pamaréntah Indonésia ogé geus ngalakonan pamaheutan ka 14 nagara. Ti 14 nu didatangan, 12 nagara méré jawaban nu positif, sapuk konférénsi dilaksanakeun dina wanci sagancangan di Indonésia.

Ringkesan :

  • 23 Agustus 1953 – Perdana Mentri Sastroamidjojo (Indonesia) di Dewan Perwakilan Rakyat Sementara ngusulkeun perluna gawé babarengan antara nagara-nagara di Asia jeung Afrika dina Perdamaian Dunia.
  • 25 April 1954 – 2 Méi 1954 – Lumangsung Persidangan Kolombo di Sri Lanka. Hadir dina pasamoan sababaraha pamingpin ti India, Pakistan, Burma (ayeuna Myanmar), jeung Indonesia. Dina konférénsi ieu Indonesia méré usulan kudu dipelukeun ayana Konférénsi Asia Afrika.
  • 28 – 29 Désémber 1954 – Pikeun ngasakeun pamanggih masalah Persidangan Asia-Afrika, diayakeun Persidangan Bogor. Dina sidang ieu ngarumuskeun dina leuwih jéntré, ngeunaan tujuan sidang, kitu ogé saha waé anu bakal diondang.
  • 18 – 24 April 1955 – Konférénsi Asia-Afrika lumangsung di Gedung Merdeka, Bandung. Konférénsi ieu diresmikeun ku Présidén Soekarno jeung diluluguan ku Perdana Mentri Sastroamijoyo. Hasil uji coba ieu dina bentuk kasapukan katelah Dasa Sila Bandung.

Anu Ngagagas Konférénsi Asia Afrika

  1. Ali Sastromidjodo : Indonesia
  2. Mohammad Ali Bogra : Pakistan
  3. Jawaharlal Nehru : India
  4. Sir John Katelawa : Ceylon
  5. U Nu : Myanmar

Nagara Peserta Konférénsi Asia Afrika

PEDARAN FOTO

Konférénsi Asia Afrika

Daftar Nagara kanggo Meja Konferensi

Konferensi Asia Afrika 1

Konferensi Asia Afrika 2

Konferensi Asia Afrika 3

Konferensi Asia Afrika 4

Tamu Peserta Konférénsi Asia Afrika

Tamu Konferensi Asia Afrika 7

Tamu Konferensi Asia Afrika 6

Tamu Konferensi Asia Afrika 5

Tamu Konferensi Asia Afrika 4

Tamu Konferensi Asia Afrika 3

Tamu Konferensi Asia Afrika 2

Tamu Konferensi Asia Afrika 1

Konferensi Asia Afrika 1955 - Gamal Abdel Nasser Hussein

Rahayat Ngareuh-reuah Konférénsi Asia Afrika

Rahayat Mapag Tatamu KAA 1955 3

Rahayat Mapag Tatamu KAA 1955 2

Rahayat Mapag Tatamu KAA 1955 1

Mapag Tamu Konferensi Asia Afrika 1955

Mapag Tamu Konferensi Asia Afrika 1955 - 1

Rohangan Konférénsi Asia Afrika

Rohangan Konferensi Asia Afrika taun 1955

Rohangan Konferensi Asia Afrika taun 2005

Gedung Merdeka Taun 1955 jeung 2015

Gedung Merdeka

Gedung Konferensi Asia Afrika taun 1955

Gedung Konferensi Asia Afrika taun 2015

Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya

Pedaran Dicutat tina :

Foto dicandak tina :

Asep Sunandar Sunarya – Maestro Wayang Golek ti Majalaya

Asep Sunandar Sunarya

Asep Sunandar Sunarya

Maestro Wayang Golek ti Majalaya

Asep Sunandar Sunarya atawa mindeng digeroan Ki Asep Sunandar Sunarya (lahir di Bandung, Jawa Barat, 3 Séptember 1955), nyaéta saurang maestro wayang golek di Indonésia. Salaku dalang wayang golek Asep Sunandar Sunarya (di imahna dawam digeroan Abah, di udara minangka breaker ngagunakeun ngaran Eyang Abiyasa) konsisten dina widang garapanana, teu incah balilahan. Anjeuna ditakdirkeun pikeun jadi dalang ku dalang anu saéstuna, nyaéta Pangéran. Anjeuna ngahiji dina dunya wayang golek anu dilakonanana, ku kituna pangajén tur pangajén, alus ti tingkat lokal, propinsi, nasional, komo manca nagara ditarimana.

Saupama teu aya saurang Asep Sunandar Sunarya meureun Cepot moal sakakoncara kawas ayeuna. Alatan kamotékaran sarta inovasina, Anjeunna junun ngaronjatkeun deui darajat wayang golek anu dianggap seni kampungan ku sababaraha jalma. Nérékélna éta dipigawé kalawan nyiptakeun wayang Cepot anu bisa unggeuk, Buta utah emih, Arjuna kalawan pakakas panahna, Bima kalawan gadana kitu ogé kalawan pakéan wayangnya anu katémbong mentéréng / anggréng.
Materi sarta katenaran anjeunna meunang tina hasil bajoang taaya eureunna kalawan nyanghareupan sagala rupa dinamika kahirupan anu mindeng henteu atawa kurang nyugemakeun. Saméméh kabungah datang, tangtu katunggara nyampeurkeun, komo remen ogé bungah sarta tunggara ngahiji dina wengkuan panjang lalampahan saurang Asep.

Read the rest of this entry

Guru Qolbu Een Sukaesih – Anu Luhur Jasana dina Widang Pendidikan

Ibu Een Sukaesih

Guru Qolbu Een Sukaesih Anu Luhur Jasana dina Widang Pendidikan

“Saeutik waé cocoba di jero hirup ieu mindeng nyieun jalma gancang humandeuar / ngeluh. Namung, tingal waé Een Sukaesih anu meunang cocoba tutuluyan, namung teu kasampak aya kacapé dina rarayna.”

Panarima Liputan6 Award éta memang geus 32 taun nalangsara katarajang panyakit Rheumatoid arthritis (RA). Sarta panyakit éta ngabalukarkeun lumpuh salila 26 taun. Namung, anjeuna tetep sumanget pikeun mikeun anu pangalusna keur jalma loba. Read the rest of this entry

Buah Namnam

Tangkal Namnam

Tangkal Namnam


Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya

Dicutat tina sababaraha Pedaran

Namnam atawa anjing-anjing atawa sawo pancukan nyaéta ngaran sajenis tangkal buah ti suku polong-polongan (Leguminosae landian Fabaceae). Tangkal anu buahna haseum ieu dipikawanoh ogé kalawan sababaraha ngaran séjén kawas namu-namu (Manado), namo-namo (Ternate), namet (Halmahera), namute, lamute, lamuta, klamute (sababaraha basa di Maluku tengah). Ogé puki anjing (Malaysia), pukih (Sunda.), kopi anjing (Sunda, Jawa), puci anggi (Bima), puti anjeng (Makasar).

Ngaran ilmiahna nyaéta Cynometra cauliflora, ngarujuk dina kembang sarta buahna anu mecenghul dina watang (cauliflory).

Read the rest of this entry

Galah Jidar

Created by DPE, Copyright IRIS 2009

 

Ampir di sakabéh wewengkon lemah cai kaulinan tradisional Galah Jidar bisa dipanggihan kalawan istilah wewengkon séwang-séwangan. Kaulinan ieu bisa dipigawé ku dua urang atawa leuwih. Tapi pang mindeng kaulinan dipigawé sacara beregu atawa ngagrup. Saban regu atawa grup diwangun ku 3 nepi ka bisa ngahontal welasan urang. Inti kaulinanana nyaéta ngaliwatan catang (gurat) anu jadi jarak pikeun diléngkahan kalawan jumlah léngkah sakamapuhna.

Read the rest of this entry

Galah Ulung siloka tina Sabilulungan

Galah Ulung
 
Galah Ulung / Galah Asin kaasup salah sahiji kaulinan tradisional Indonésia anu ogé dipaénkeun di nagara séjén. Di Indonésia sorangan kaulinan ngabogaan ngaran pangsoranganna disaban wewengkon, tapi tetep dina aturan sarta cara ulin anu sarua.
Di sababaraha wewengkon kaulinan ieu disebut ogé : Galasin, Galah Asin (Jawa Barat), Gobak Sodor, Sodoran (Jawa tengah), Main Asing (Makasar), Galah Panjang (Kepulauan Riau), Cak Bur / Main Belon (Riau Daratan), Galah (Kepulauan Natuna), Hadangan (Jakarta), jeung réa-réa deui. Saurang pamaén ngalalakon minangka peluncur (kaptén). Kecap Gobak Sodor boa-boa nyokot tina basa Inggris “Go back to the door”.

Read the rest of this entry

Pilihan Kecap jeung Istilah dina Basa Sunda

1. Pilihan Kecap

 a. Watesan Kandaga Kecap

Pilihan kecap atawa diksi mangrupa cara-cara milih kecap atawakandaga kecap pikeun dipake dina komunikasi. Pilihan kecap gede gunana sangkan kecap-kecap anu dipake teh luyu jung kabutuh nepi ka henteu matak nimbulkeun pacengkadan / salah paham.

Istilah kandaga kecap, kabeungharan kecap, kajembaran kecap (kosa kata; vocabulary) asalna tina basa Yunani léxikon, hartina “kecap‟ kandaga kecap atawa léksikon bisa dihartikeun:
(1) sajumlahing kecap anu aya dina hiji basa;
(2) kecap-kecap anu geus dipikanyaho tur diparaké ku jalma atawa sabubuhan jalma di hiji basa;
(3) sajumlahing morfém bébas anu aya dina hiji basa;
(4) istilah : kecap-kecap anu dipaké dina élmu pangaweruh;
(5) kamus : daptar sapuratina kecap nu disusundilengkepan ku wangenan atawa katerangan. Read the rest of this entry

Mimi Rasinah – Maéstro Tari Topéng

Mimi Rasinah

Mimi RasinahMimi Rasinah nyaéta saurang Penari Topeng Indramayu kahot. Komo, ngaranna ogé geus asup kana kategori maéstro. Ieu wanoja geus némbongkeun dedikasi anu sakitu luhurna kana kasenian tradisional khususna Tari Topeng ti Indramayu.

Anjeuna lain ngan saukur nari ku topéng anu sok gunta-ganti dina rarayna, namung anjeuna ogé nyebarkeun inspirasi ka batur pikeun mitresna tur ngamumulé Tari Topeng Indramayu.

 

Read the rest of this entry

Kang Ibing – Budayawan Pituin Sunda

Kang Ibing Budayawan Sunda

Kang Ibing jeung Ny. NiekeKang Ibing nyaéta salah saurang seniman pituin Sunda anu ngaranna ngalégénda nepi ka kiwari. Seniman sarwa/sagala bisa anu ngaran aslina Raden Aang Kusumayatna Kusumadinata ieu lahir di Sumedang dina tanggal 20 Juni 1946 ti pasangan Raden Suyatna Kusumahdinata sarta Raden Kusdiyah. Anjeuna mangrupakeun carogé ti Ny. Nieke sarta bapa tilu urang anak anu ngaranna Kusmadika, Kusmandana sarta Diane.

Read the rest of this entry

Proklamasi Kamerdékaan Indonésia

Proklamasi 17 Agustus 45

Sajarah Proklamasi Kamerdekaan Indonesia

Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya
Dicutat tina Wikipedia Indonesia : Proklamasi Kemerdekaan Indonesia

Proklamasi Kamerdékaan Republik Indonésia dina poé Juma’ah, tanggal 17 Agustus 1945 taun Masehi, atawa tanggal 17 Agustus 2605 nurutkeun taun Jepang sarta tanggal 8 Ramadan 1364 nurutkeun Kalender Hijriyah, anu dibacakeun ku Ir. Soekarno kalawan diréndéngan ku Drs. Mohammad Hatta anu tempatna di Jalan Pegangsaan Timur No. 56, Jakarta Pusat.

  Read the rest of this entry

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.