Sajarah Batik Pakuan Padjadjaran

Sajarah Batik Pakuan Padjadjaran

Naskah Carita Waruga Guru (1750-an).

Dina naskah anu nganggo basa Sunda Kuna ieu diterangkan yén ngaran Pakuan Pajajaran didasarkan yén di lokasi kasebut loba tangkal paku ngajajar. G.P. Rouffaer (1919) dina encyclopedie van Niederlandsch Indie édisi Stibbe taun 1919. Pakuan ngandung harti “paku”, tapi kudu diartikeun “paku jagat” (spijker der wereld) anu ngalambangkeun pribadi raja kawas dina gelar Paku Buwono sarta Paku Alam. “Pakuan” nurutkeun Fouffaer sarimbag kalawan “Maharaja”. Kecap “Pajajaran” diartikeun minangka “nangtung sajajar” atawa “imbangan” (evenknie). Anu dimaksudkan Rouffaer nyaéta nangtung sajajar atawa saimbang jeung Majapahit. Sabajan Rouffaer henteu ngaringkes harti Pakuan Pajajaran, tapi ti pedaranana bisa disimpulkeun yén Pakuan Pajajaran nurutkeun pamadeganana hartosna “Maharaja anu nangtung sajajar atawa saimbang kalawan (Maharaja) Majapahit”. Manéhna sapamadegan jeung Hoesein Djajaningrat (1913) yén Pakuan Pajajaran ngadeg taun 1433.


Naskah kuna anu dianggap minangka ensiklopedi jelema sunda diantarana nyaéta naskah Sanghyang Siksakandang Karesian anu ditulis taun 1518 M. Dina naskah ieu dicaritakeun ngeunaan tetempoan-tetempoan sarta tata cara kahirupan masarakat sunda kuna. Masarakat sunda tétéla geus mikawanoh batik geus sakitu lila. Benerna dina abad ka 12, mangsa jaman karajaan sunda dipingpin ku Darmasiksa Prabu Sanghyang Wisnu. Lamun diitung, umur na geus cukup kolot. Nyaéta geus 900 taun. Nepi ka jaman prabu siliwangi (1482-1521 M) jumlah lobana batik anu geus dipikawanoh aya kira-kira 37 motif. Ieu dumasar ti anu disebutkeun naskah Sanghyang Siksakandang Karesian.

Kira-kira kieu babasaanana :
“Sarwa lwira ning boeh ma : kembang muncang, gagang senggang, sameleg, seumat saruhun, anyam cayut, sigeji, pasi-pasi, kalangkang ayakan, poleng rengganis, jayanti, cecempaan, paparanakan, mangin haris sili ganti, boeh siang, bebernatan, papakanan, surat awi, parigi nyesoh, gaganjar, lusian besar,kampuh jayanti, hujan riris, boeh alus, ragen panganten ; sing sawatek boboehan ma pangayeuk tanya.
(sagala rupa lawon, kawas : kembang muncang, gagang senggang, sameleg, saumat saruhun, anyam cayut, sigeji, pasi-pasi, kalangkang ayakan, poleng rengganis, jayanti, cecempaan, paparanakan, mangin haris sili ganti, boeh beurang, bebernatan, papakanan, surat awi, parigi nyesoh, gaganjar, lusian badag,kampuh jayanti, hujan riris, boeh alus, ragen panganten ; sagala macem lawon, tanyakeun ka pangeuyeuk).

Pangeuyeuk nyaéta istilah jaman tiheula pikeun saurang ahli tekstil. Sedengkeun anu nyieun sektsa atawa gambarna disebut patekin. Sajaba nyieun batik tulis, ogé geus dipikawanoh batik tinun. Pakakas anu dipaké nyaéta keuntreung.

Ti sakitu lobana jenis motif batik anu aya, 33 diantarana dijieun saméméh jaman Padjadjaran. Ngaran-ngaran motifnya diantarana :
Kembang muncang, Gagang senggang, Samelé, Seumat Saruhun, Anyam Cayut, Sigeji, Pasi-pasi, KalangkangAyakan, Poleng Rengganis, Jayanti, Cecempaan, Paparanakan, Mangin Haris Sili Ganti, Boeh Siang, Bebernatan, Papakanan, Surat Awi, Parigi Nyesoh, Gaganjar, Lusian Besar, Kampuh Jayanti, Hujan Riris, Boeh Alus, Ragen Panganten, Hihinggulan Rama, Hihinggulan Resi (ada gambar Trisula), Hihinggulan Ratu Binokasih (aya gambar Mahkota), Hihinggulan Nanoman, Kembang Wijayakusuma.

Sedengkeun sésana 4 motif batik séjénna dijieun dina mangsa Prabu Siliwangi. Catetan resmi ngeunaan saha inohong jaman tiheula anu mimiti ngawanohkeun batik, nyieun batik, tacan dipikanyaho sacara écés. Hiji asal nyatakeun yén dina mangsa karajaan pajajaran geus loba anu pinteri nyieun batik, anu dipikawanoh kacida motekarna nyieun batik mangsa harita diantara : Rei Sutan Pamangku sarta bojona anu ngaranna Dasimah Arthi Pahrih, Ambhir, Silihandju sarta anak awéwéna anu ngaranna Suranti Palihwarthi.

 

Dicutat tina sababaraha pedaran

Posted on April 17, 2013, in Budaya Sunda. Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Geningan seueur batik ti jawabarat teh, mung teu acan pada terang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: