Sesebutan ka Jelema

Tina ieu pedaran diguar sesebutan ka Jelema dina basa Sunda

  • Aki-aki = lalaki nu geus kolot pisan.
  • Balég tampélé = mangkat begér, wani di tukangeun, ari di hareupeun éra kénéh.
  • Bijil bulu mayang = saharti jeung balég tampélé.
  • Budak = anak jalma nu can balég.
  • Budak gumélo = budak nu can boga jeujeuhan (pikiran) lantaran budak kénéh, kira-lira umur 2-4 taun.
  • Budak kamalolé = budak nu nurutkeun kapercayaan baheula kudu diruat, lantaran aya tanda wisnu (tanda bodas) dina awakna, biasana rarungsing teu daék cicing bari teu kanyahoan naon sababna atawa kasakitna.
  • Budak pahatu = budak nu geus teu boga indung (ditinggalkeun maot).
  • Budak yatim = budak nu geus teu boga bapa (ditinggalkeun maot).
  • Budak pahatulalis = budak nu geus teu boga indung teu boga bapa.
  • Bujang = lalaki nu geus balég tapi can kawin.
  • Bujang jengléngan = jajaka tulén.
  • Beubeureuh = kabogoh (lalaki).
  • Bébéné = kabogoh (awéwé).
  • Cawéné = parawan, awéwé anu can kawin.
  • Cetuk dawuk = jalma nu geus kolot, buukna geus méh kabéh bodas ku huis.
  • Duda = lalaki nu kungsi boga pamajikan tur can kawin deui.
  • Galak sinongnong = budak lalaki nu mimiti aya sir ka awéwé (sarua jeung balég tampélé, ngan geus rada aya kawani).
  • Jomblo/Jomlo = awéwé geus akil baliég taya baé nu miharep atawa nanyaan.
  • Kolot = jalma nu geus cukup umur, leuwih ti tengah tuwuh.
  • Kolot sapeuting = jalma kolot nu euweuh kanyaho (bodo), diupamakeun ka orok nu kakara dijurukeun sapeuting.
  • Kokolot begog = jalma nu nyanyahoanan kawas nu geus kolot, nyeta-nyeta kalakuan kolot.
  • Kontrong-kontrong = jalma nu geus kacida kolotna leuwih ti aki-aki.
  • Lanjang = awéwé nu can kawin.
  • Ngomboan = lalaki nu mimiti begér ka awéwé, sorana mimiti ngagedéan.
  • Parawan = cawéné, awéwé nu can kawin.
  • Parawan jekékan = mojang tulén.
  • Randa/rangda = awéwé nu geus diserahkeun atawa ditinggalkeun maot ku salakina.
  • Randa béngsrat/kulanjar = randa nu saenyana mah parawan kénéh, can sapatemon jeung salaki méméh diserahkeun.
  • Séngsérang panon = parawan atawa bujang nu keur meujeuhna resep nénjo, resep naksir.
  • Tangah tuwuh = jalma nu umurna kira-kira 40-45 taun.
  • Turun amis cau = parawan nu mimiti begér.


Dicutat tina : Pepernian Urang Sunda

Iklan

Posted on April 17, 2013, in Kandaga Basa. Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: