Ngaran Patempatan dina Basa Sunda

Ngaran Patempatan dina Basa Sunda

  • alun-alun tanah lapang di hareupeun kabupatén, kawadanaan, jsté.
  • babakan lembur anyar; ngababakan, nyieun lembur anyar.
  • babaladon kotakan leutik anu pernahna di bagian tanah sésém­péran; di sawaréh tempat disebut ogé baladoan.
  • babantar bagian walungan nu ngocorna leuwih tarik. Disebut ogé parung.
  • balungbang kamalir gedé sarta rada jero tadah cileuncang.
  • bangawan walungan nu kacida gedéna.
  • basisir sisi tanah (keusik) nu adek ka laut.
  • bojong/bobojong tanah anu nyodor ka cai (walungan, talaga, laut); jojontor, jajirah.
  • bubulak sarupa tegalan, tanah nu pinuh ku jukut nu aya di lam­ping atawa di pasir.
  • bungin pulo di muara walungan. Disebut ogé délta.
  • dayeuh kota, nya éta ibukota nagara propinsi atawa kabupatén, bisa ogé hartina lembur pamatuhan.
  • dungus gundukan tatangkalan laleutik nu rada rembet (di leu­weung). Disebut ogé rungkun atawa ruyuk.
  • émpang balong atawa kulah gedé (lega).
  • galengan tambakan leutik (ngagaleng manjang) ngawangun kotakan sawah.
  • gawir sisi jurang, tanah anu mudunna nyuksruk atawa sisi tanah anu lungkawing.
  • girang tempat jol ngocorna cai: cai ngocorna ti girang ka hilir.
  • gunung tanah anu munjukul kacida luhurna, saluhureun pasir, biasana luhurna leuwih ti 600 méter.
  • hilir tempat nu dituju ku cai nu ngocor lantaran leuwih handap, sabalikna tina girang.
  • hulu cai/sirah cai tempat kaluar cinyusu nu engkéna jadi wa­lungan.
  • huma tanah darat nu dipelakan paré teu dikocoran cai (ngandel­keun cai hujan), di sisina sok dipelakan palawija.
  • hunyur taneuh nu munjukul siga imah rinyuh di tegal atawa dina tetelar; imah rinyuh.
  • jajirah bagian tanah daratan nu méh kakurilingan ku laut (méh mangrupa pulo).
  • jami huma tipar, robahan tina jarami; geus rumpak jami, geus réngsé panén di sawah.
  • jojontor tanah nu nyodor ka cai, leuwih panjang ti batan tanjung; bobojong.
  • jungkrang/jurang bagian tanah anu legokna jero sarta sisi-sisina gurawés.
  • kabuyutan tempat anu dianggap karamat, patilasan jaman baheula.
  • karéés sisi walungan nu réa keusikan minangka kikisik; cadas.
  • kebon tanah darat nu dipelakan rupa-rupa pepelakan saperti bungbuahan, palawija, jeung sarupaning ti éta.
  • kikisik sisi laut nu mayat sarta keusikan.
  • kuburan tanah tempat ngubur mayit; makam, astana.
  • kulah balong leutik, tempat miara lauk. Mangrupa cai ngemplang dina tanah beunang ngali.
  • lamping bagian gunung atawa pasir antara puncak jeung tutug­an­ana; bagian gunung luhureun tutugan atawa sukuna.
  • landeuh tempat anu leuwih handap ti tempat urang, sabalikna tina tonggoh (tempat, pakarangan atawa jalan anu leuwih luhur).
  • laut bagian dunya nu dieusi cai asin, sarta nu misahkeun daratan jeung daratan; sagara.
  • lebak tempat nu leuwih handap ti batan tempat urang cicing, sabalikna tina tonggoh; landeuh.
  • legok tempat nu rada handap ti tempat nu aya di sakurilingeunana.
  • legon bagian basisir anu ngelok ka darat, sarupa teluk ngan leu­wih leutik.
  • lembur kampung di luar kota, padumukan jelema nu diwangun ku sababaraha imah.
  • léngkob tempat anu legok antara dua lamping.
  • leuweung tempat lega atawa wewengkon nu pinuh ku kakayon (tatangkalan) sarta teu dipaké matuh ku jelema. Kajaba ti nu ngajaga, biasana panonoban sato jarah.
  • leuweung geledegan leuweung anu sakuriling bungking pinuh ku rupa-rupa kakayon sarta teu kasaba ku manusa iwal saru­paning sasatoan.
  • leuweung gerot leuweung geledegan, leuweung gedé.
  • leuweung ganggong simagonggong leuweung nu kaayaanana geueuman, pikasieuneun.
  • leuweung larangan/tutupan leuweung nu teu meunang digang­gu boh sasatoanana boh tutuwuhanana.
  • leuweung luwang-liwung leuweung geledegan nu teu kasaba ku jelema.
  • leuwi babagian walungan nu rada jero tur biasana rada rubak.
  • mandala daérah, wilayah lembur; lembur singkur mandala sing­kah: lembur nu jauh ka ditu ka dieu.
  • momonggor/monggor pasir nu rada handap sarta leuwih leutik.
  • muhara tungtung walungan di hilir, tempat patepungna wa­lu­ngan jeung laut atawa walungan leutik jeung walungan gedé.
  • mumunggang/geger bagian gunung pangluhurna, tonggong gunung anu manjang.
  • pabuaran tempat bubuara matuh di tempat anyar. Anu ngumbara sok loba nu terus bubuara, tara balik deui ka lembur asalna.
  • padépokan/dépok kampung, patapan; patapan biasana ayana di nu suni.
  • padukuhan padumukan nu jauh ti kota; padusunan
  • padusunan pakampungan nu jauh ti kota.
  • pamakaman patempatan/wewengkon anu dipaké kuburan/as­tana.
  • pasir gunung leutik tur teu sabaraha luhur.
  • pasiringan pakampungan, padésan (asal tina siring: kampung).
  • ponclot/poncot bagian pangluhurna tina gunung, munara, jsb.; puncak.
  • puncak bagian gunung anu pangluhurna, atawa ponclot.
  • régol kampung nu pernahna aya sabudeureun gedong kabupatén beulah tukang.
  • reuma tanah darat urut huma anu keur direureuhkeun lantaran geus teu subur deui.
  • rorah cai ngocor sarupa susukan, ayana di leuweung.
  • sabang tanah darat nu dihapit ku dua walungan.
  • sagara ilikan laut.
  • sampalan tegal tengah leuweung tempat nyatuan sato jarah.
  • sarakan/paku sarakan tempat lahir, lemah cai.
  • sawah tanah anu dipelakan paré, dikembeng, dikurilingan ku galengan.
  • sédong angkrong di sisi walungan di jero leuwi.
  • situ balong nu leuwih lega sarta rada jero.
  • somang jurang anu gurawés sarta jero.
  • sungapan tempat ngocorkeun cai ti walungan atawa solokan ka sawah, ka balong.
  • susukan solokan jalan cai beunang nyieun jelema.
  • talaga situ alam nu jadi ku manéh lain meunang nyieun jelema (upamana Talagawarna, Talagabodas).
  • taman/patamanan kebon kembang jeung tatangkalan séjén nu alus sarta lega.
  • tambakan bendungan panjang sarta rubak (tambakan balong); panahan cai balong, ayana di sakuriling balong. Mun di sawah mah ilaharna sok disebut galengan.
  • tanjung jojontor, tanah anu nyodor ka laut.
  • tarikolot tempat/daérah urut lembur, lembur nu tadina gegek imahna kaayaanana robah jadi coréngcang.
  • tegalan tanah lega sarta rata nu sabagian gedé pinuh ku jukut wungkul.
  • teluk bagian sisi laut anu ngelok ka darat, sabalikna tina tanjung.
  • tepiswiring sesebutan séjén keur pasisian atawa pilemburan.
  • tetelar tanah datar di tengah sawah nu teu kahontal ku cai, biasana sok dipaké pangangonan.
  • tipar pihumaeun méméh disasap atawa dipacul.
  • tonggoh tempat anu leuwih luhur ti batan tempat urang cicing.
  • tutugan suku gunung, bagian gunung beulah handap.
  • wahangan jalan cai anu jadi ku manéh, nyaéta walungan anu leuwih gedé batan solokan.
  • walungan wahangan gedé. Disebut ogé bangawan

Dicutat tina :  sundanews.com, Pepernian Urang Sunda

Posted on April 18, 2013, in Diajar Basa Sunda. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: