Ngaran Rupa – Rupa Diuk

Dina Basa Sunda aya sababaraha sebutan pikeun diuk, geura titénan

  • Andegléng = diuk ajeg tumaninah dina korsi.
  • Andéprok = émok rékép.
  • Anjeucleu = diuk ngeunah-ngeunah di tempat nu rada luhur.
  • Campego = cingogo kawas aya nu didagoan.
  • Candeluk = diuk sabaraha lila kawas aya nu didagoan.
  • Cangogo/cingogo = nagog, peta saperti nu keur bubuang.
  • Émok  = diuk awéwé, sukuna duanana ditikelkeun semu ka gigir ditindihan ku dua pingping.
  • Émok cabok = émok nu pingpingna dipatumpangkeun.
  • Nagog = cingogo.
  • Nanggeuy gado = diuk biasa ngan leungeun sabeulah dipaké nanggeuy gado; diuk naggeuy gado biasana keur ngalamun atawa baringung pipikiran.
  • Ngabaheuhay = diuk nyanghunjar bari suku direnggangkeun, biasana lantaran capé.
  • Ngabebengkong = diuk rada lila semu bengkung, bari nganggur.
  • Ngalageday/ngalegeday = diuk nyangsaya (biasana dina korsi males, jsté).
  • Nyanghunjar = diuk bari ngalinjorkeun suku sabeulah.
  • Nyanghunjar lambar = diuk bari ngalinjorkeun suku duanana.
  • Nyangsaya = diuk bari nyarandékeun awak kana tempat nu disarandéan.
  • Sidakep = diuk bari leungeun nilep nampeu tina méja.
  • Sidéngdang = diuk bari suku duanana dirumbaykeun (biasana diuk di imah panggung nu aya kolongan).
  • Sideuha = diuk émok atawa sila bari leungeun sabeulah dipaké nulak/nunjel awak.
  • Sila = diuk bari nikelkeun suku duananahandapeun pingping nu didéngkakkeun.
  • Sila andekak  = sila semu rubak, biasana bari nyanghareupan kadaharan.
  • Sila ipis = sila rubak, tuur anggang pisan tepi ka jébrag.
  • Sila mando = sila bari leungeun duanana aya diantara dua suku nu ditumpangkeun, awak biasana semu doyong ka hareup.
  • Sila tumpang = sila bari dampal suku duanana numpang dina ping[ing kénca katuhu.
  • Sila tutug  = suku nu sabeulah sila, sedeng nu sabeulah deui ditutugkeun.
  • Ucang-ucangan = diuk bari sukuna duanana diayun-ayun.
  • Ucanganggé = diuk bari sukuna diayun-ayun bari didiukan budak (sarupa kaulinan).

 

Dicutat tina : Pepernian Basa Sunda

Iklan

Posted on April 18, 2013, in Kandaga Basa. Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: