Wanci – Waktu dina Istilah Sunda

Wanci Sunda - Numutkeun Jam

Wanci – Waktu dina Istilah Sunda

JAM 01           —–> WANCI TUMORÉK
JAM 02           —–> WANCI JANARI GEDÉ
JAM 03           —–> WANCI JANARI LEUTIK
JAM 04           —–> WANCI KONGKORONGOK HAYAM
JAM 05           —–> WANCI BALÉBAT
JAM 06           —–> WANCI CARANGCANG TIHANG
JAM 07           —–> WANCI MELETÉK PANON POÉ
JAM 08           —–> WANCI NGALULUH TANEUH
JAM 09           —–> WANCI HANEUT MOYAN
JAM 10           —–> WANCI RUMANGSANG
JAM 11           —–> WANCI PECAT SAWED
JAM 12           —–> WANCI TANGANGÉ ATAWA TENGAH POÉ
JAM 13           —–> WANCI LINGSIR (PANON POÉ LINGSIR NGULON)
JAM 14           —–> WANCI KALANGKANG SATANGTUNG
JAM 15           —–> WANCI MÉNGOK
JAM 16           —–> WANCI (PANON POÉ) TUNGGANG GUNUNG
JAM 17           —–> WANCI SARIAK LAYUNG
JAM 17 – 18  —–> WANCI SANDÉKALA (WANCI SAREUPNA)
JAM 18           —–> WANCI SURUP (SURUP PANON POÉ)
JAM 19           —–> WANCI HARIEUM BEUNGEUT
JAM 20           —–> WANCI SAREUREUH BUDAK
JAM 21           —–> WANCI TUMOKÉ
JAM 22           —–> WANCI SAREUREUH KOLOT
JAM 23           —–> WANCI INDUNG PEUTING
JAM 24           —–> WANCI TENGAH PEUTING

Pangjéntré :

  • WANCI TUMORÉK = keur meujeuhna jempling pisan, nepi ka dédéngéan urang asa ngahiung katorékan saking ku jemplingna.
  • WANCI JANARI GEDÉ = janarina gedé kénéh can kasilih ku subuh
  • WANCI JANARI LEUTIK = janari mimiti kaséréd ku subuh (ngagayuh/maju ka subuh)
  • WANCI KONGKORONGOK HAYAM = mimiti hayam raong kongkorongok
  • WANCI BALÉBAT = udat-udat bodas di beulah wétan
  • WANCI CARANGCANG TIHANG = tetempoan reyem-reyem diibaratkeun mun nempo tihang carangcang keneh, can atra.
  • WANCI MELETÉK PANON POÉ = mimiti témbong panon poé
  • WANCI NGALULUH TANEUH = mangsana patani ngaleyekan/nincakan taneuh pikeun galengan sawah (biasana patani téh saméméh ngagarap sawahna sok nyieun atawa ngoméan heula galengan)
  • WANCI HANEUT MOYAN = panon poé meujeuhna haneut/karasa ni’mat mun moyan
  • WANCI RUMANGSANG = panon poé mimiti karasa panas
  • WANCI PECAT SAWED= sawed téh tali paranti mageuhan pasangan munding kana kai dina mangsa ngawuluku/ngagarap sawah sangkan munding henteu pisah/babarengan, dipasangna dina beuheungna. Ari PECAT=lésot. Jadi mangsana ‘lésot sawed’ nyaéta ngagarap sawah ku munding bérés.
  • WANCI TANGANGÉ = panon poé keur manceran
  • WANCI LINGSIR = panon poé mimiti ngagilir (ka kulon)
  • WANCI KALANGKANG SATANGTUNG = ukuran kalangkang sarua jeung tangtungan
  • WANCI MÉNGOK = méngkol/déngdék (ka kulon),
  • WANCI PANON POÉ TUNGGANG GUNUNG = panon poé kawas nu keur tunggang dina luhur gunung,
  • WANCI SARIAK LAYUNG = mangsa layung rék lekasan,
  • WANCI SANDÉKALA (WANCI SAREUPNA) =panon poé kakara surup(waktu magrib),
  • WANCI SURUP (SURUP PANON POÉ) = panon poé asip kana cakrawala beulah kulon
  • WANCI HARIEUM BEUNGEUT = reyem-reyem (diibaratkeun urang ningal beungeut batur).
  • WANCI SAREUREUH BUDAK = mangsana saré budak
  • WANCI TUMOKÉ = meujeuhna ka luar sora toké
  • WANCI SAREUREUH KOLOT = mangsana kolot reureuh/saré/leleson
  • WANCI INDUNG PEUTING = meujeuhna ka luar méga hideung gegeblogan (indung peuting téh nyaéta istilah séjén tina méga hideung)
  • WANCI TENGAH PEUTING = tengah-tengah dina peuting


Dicutat tina : Peperenian Basa Sunda

Iklan

Posted on April 18, 2013, in Kandaga Basa. Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: