Kecap Panganteur

Dina basa Sunda aya nu disebut Kecap Panganteur, boh kecap panganteur pagawéan boh kecap panganteur kaayaan. Ieu kecap téh gunana pikeun ngantebkeun caritaan. Urang titénan, beunang Kang Tatang Sumarsono, geura…!

  1. am >> am dahar, am huapkeun
  2. bar >> bar ngampar
  3. barabat >> barabat nyarita
  4. baragadal >> baragadal ditaranjang
  5. barakatak >> barakatak seuri
  6. baranyay >> baranyay ngabatréan
  7. bay >> bay ngambay
  8. bér >> bér mébér
  9. bérébét >> bérébét dibedil
  10. béréwék >> béréwék soéh
  11. becir >> becir lumpat
  12. bek >> bek dahar, bek neunggeul, bek saré
  13. belecet >> belecet lumpat
  14. beledug >> beledug bitu (tarik)
  15. belenyéh >> belenyéh seuri
  16. belenyeng >> belenyeng lumpat
  17. belesat >> belesat ngapung, leupas
  18. belesur >> belesur leupas
  19. beletak >> beletak néké, beletak nyarita
  20. beletok >> beletok potong
  21. beletuk >> beteluk bitu
  22. belewek >> belewek dahar, belewek huapkeun
  23. beng >> beng alungkeun, beng indit, beng ngapung, beng disépak
  24. ber >> ber hiber, ber indit, ber mimitian
  25. berebet >> berebet lumpat
  26. berekbek >> berekbek titeuleum
  27. berengbeng >> berengbeng lumpat
  28. bereset >> bereset bijil
  29. beretek >> beretek lumpat
  30. bes >> bes bebeskeun, bes tubles
  31. bet >> bet sabet, bet tigas
  32. bier >> bier indit
  33. biribit >> biribit lumpat
  34. biur >> biur indit
  35. blak >> blak muka, blak nangkarak
  36. bleg >> bleg ragrag, bleg labuh
  37. blek >> blek labuh, blek tisiblek
  38. bleng >> bleng luncat
  39. bles >> bles ambles, bles tubles
  40. blok >> blok bahé, blok séblok
  41. blug >> blug ragrag, blug labuh, blug nutup
  42. bluk >> bluk labuh, bluk nangkuban, bluk nyuuh
  43. blus >> blus asup
  44. bol >> bol datang
  45. bolonyon >> bolonyon lésot
  46. borobot >> borobot runtuh, borobot disada
  47. borojol >> borojol ngajuru, borojol ngaborojol
  48. borolo >> borolo bahé, borolo utah
  49. brah >> brah bedah
  50. brak >> brak dalahar
  51. bral >> bral arindit
  52. bray >> bray muka, bray caang
  53. bréh >> bréh ébréh, bréh kapanggih, bréh katénjo
  54. brél >> brél disunatan
  55. brét >> brét dikeureut
  56. bréng >> bréng nyingsring
  57. breg >> breg ngambreg, breg hujan, breg  perang, breg teundeun, breg ditumbak
  58. brek >> brek cingogo, brek gering, brek mendék, brek teundeun
  59. breng >> breng arindit, breng haliber, breng mimitian, breng tabeuh
  60. bres >> bres asupkeun, bres kacugak, bres kulub, bres mandi
  61. bret >> bret ngarit, bret mangkas, bret pegat
  62. bring >> bring arindit
  63. bro >> bro méré, bro peupeus, bro teundeun
  64. brol >>  brol ngajuru
  65. bros >> bros ngagebros, bros tiporos
  66. bru >> bru nambru, bru runtuh, bru teundeun
  67. brug >> brug runtuh, brug nutup
  68. brul >> brul ngaburudul, brul budal
  69. brus >> brus asupkeun, brus kulub, brus mandi
  70. brut >> brut hitut
  71. bul >> bul ngambul, bul ngebul, bul ngukus
  72. bulubus >> bulubus abus, bulubus asup
  73. burubut >> burubut >> burubut hitut, burubut ragrag
  74. burulu >> burulu bahé
  75. burusut >> burusut ngaburusut, burusut ngajuru
  76. bus >> bus abus, bus asup
  77. but >> but labuh, but ragrag
  78. cag >> cag écag
  79. caleuhak >> caleuhak
  80. cat >> cat mancat
  81. cé >> cé neté
  82. cék >> cék ngadék
  83. cér >> cér kiih
  84. cét >> cét dipeuncit
  85. ceb >> ceb naceb, ceb cecebkeun
  86. cedok >> cedok nyembah
  87. ceg >> ceg nyekel
  88. cel >> cel mecel
  89. celebek >> celebek
  90. celegedeg >> celegedeg nangtung
  91. celegeneng >> celegeneng nangtung
  92. celengceng >> celengceng indit
  93. celengok >> celengok nyium
  94. celepot >>  celepot nyium
  95. celetit >> celetit nyiwit
  96. celetot >> celetot nyiwit
  97. ceng >> ceng ngaceng
  98. cep >> cep nyecep
  99. ceplak >> ceplak diomongkeun
  100. ceplus >> ceplus asup
  101. ceprut >> ceprut hitut
  102. cer >> cer ngacer, cer kiih, cer mancer
  103. cereleng >> cereleng kiih, cereleng mancer
  104. cet >> cet nyingcet
  105. cetrék >> cetrék ngahurungkeun
  106. cig >> cig indit
  107. cing >> cing kadieukeun
  108. cir >> cir ngacir
  109. cis  cis ngencis
  110. clak >> clak tumpak, clak nyakclak
  111. clé >> clé nyéngclé
  112. cleg >> cleg eunteup
  113. cleng >> cleng ngancleng, cleng luncat
  114. clep >> clep nanceb
  115. clik >> clik ragrag
  116. clo >> clo nyongclo
  117. clog >>  clog ngaclog, clog eunteup
  118. clom >> clom dianclomkeun
  119. clung >> clung dikunclungkeun
  120. cok >> cok macok
  121. col >> col dicocolkeun
  122. cong >> cong nyembah
  123. cor >> cor ngocor
  124. cos >> cos nojos
  125. créng >> créng mayar
  126. crot >> crot nyiduh
  127. crub >> crub ancrub
  128. cruk >> cruk macul
  129. cul >> cul diantep, cul tinggalkeun, cul tunda
  130. cung >> cung ngacung
  131. cur >> cur hujan, cur dicician, cur dikucurkeun
  132. curuluk >> curuluk turun
  133. curulung >> curulung turun
  134. cus >> cus éwéan
  135. daradad >> daradad nyarita
  136. deg >> deg ngadeg, deg diadegkeun
  137. dek >> dek adek, dek dipigawé
  138. deker >> deker dahar, deker dipigawé
  139. dengék >> dengék ceurik
  140. der >>  der dimimitian, der gelut, der nyarita, der perang, der paséa, der ngider
  141. deregdeg >> deregdeg lumpat
  142. derekdek >> derekdek nyarita, derekdek diderekdekkeun
  143. des >> des pingges
  144. dius >> dius indit
  145. dor >> dor dibedil, dor bitu, dor disada
  146. dorodod >>  dorodod dibedil
  147. dorokdok >> dorokdok peunggas
  148. dug >>  dug ngedeng, dug saré
  149. dur >> dur ditabeuh
  150. durugdug >> durugdug digusur, durugdug  lumpat
  151. gableng >> gableng luncat
  152. gables >>  gables ditubles, gables kacugak, gables ditojos
  153. gabres >>  gabres ditewek, gabres kacugak
  154. gabrug >> gabrug dirontok
  155. gajleng >> gajleng luncat
  156. galasar >> galasar digalasarkeun
  157. gampleng >> gampleng nampiling
  158. gantawang >> gantawang nyarékan
  159. gap >> gap ngaragap
  160. gaplok >> gaplok nyabok
  161. gapruk >> gapruk diadu, gapruk ngarontok
  162. garapak >> garapak ngagarapak, garapak hiber
  163. garawak >> garawak nyarékan
  164. gawawak >> gawawak nyarékan
  165. gék >> gék diuk
  166. géléhé >>  géléhé ngagéléhé
  167. gérésél >>  gérésél dipeuncit
  168. géréwék >>  géréwék ceurik, géréwék ngageroan
  169. géwéwék >>  géwéwék ceurik
  170. gebeg >> gebeg ngagebeg
  171. geblig >> geblig leumpang
  172. geblok >> geblok tamplok
  173. geblug >> geblug labuh, geblug ragrag, geblug dijual, geblug dipeundeutkeun
  174. geblus >> geblus abus, geblus asup
  175. gebray >> gebray muka, gebray caang
  176. gebrét >> gebrét hujan
  177. gebro >> gebro dibéré, gebro peupeus, gebro diteundeun
  178. gebros >> gebros tiporos, gebros ngagebros
  179. gebru >> gebru labuh, gebru runtuh, gebru diteundeun, gebru ditambrukeun
  180. gebrug >> gebrug ditutupkeun
  181. gebrus >> gebrus mandi, gebrus kulub, gebrus tigebrus
  182. gebrut >> gebrut hitut
  183. gebut >> gebut labuh, gebut ragrag, gebut dijual
  184. gecos >> gecos ditewek, gecos ditojos
  185. gejebur >> gejebur mandi
  186. gejlig >> gejlig turun, gejlig ngagejlig
  187. gejos >> gejos ditewek, ditojos
  188. gel >> gel ditugel, gel digunting
  189. geleber >> geleber hiber
  190. gelenceng >> gelenceng lésot
  191. gelenyu >> gelenyu imut
  192. geleser >> geleser maju
  193. geleyer >> geleyer maju
  194. gen >> gen nangtung, gen ditagenkeun
  195. genyenyeng >> genyenyeng dibawa
  196. gep >> gep ngégél
  197. geplak >> geplak neunggeul
  198. geprak >> geprak diadu
  199. gepré >> gepré peupeus
  200. gepro >> gepro peupeus
  201. ger >> ger hujan, ger paséa, ger perang, ger seuri
  202. geredeg >> geredeg dikaput, geredeg dipigawé
  203. gerewek >> gerewek ditéwak
  204. gero >> gero ngageroan
  205. ges >> ges pingges
  206. géwéwék >> géwéwék ceurik
  207. gewewek ngegél
  208. gidig >> gidig leumpang, gidig ngagidig
  209. gilincing >> gilincing indit
  210. gilisir >> gilisir ngagilisir
  211. giriwil >> giriwil dijait, giriwil diangkat
  212. giwiwing >> giwiwing dibawa
  213. gok >> gok amprok, gok patepung
  214. golédag >> golédag saré
  215. golokgok >> golokgok utah
  216. golombrang >> golombrang ragrag
  217. goloncong >> goloncong labuh, goloncong tigoloncong
  218. gulontor >> gulontor ngocor
  219. golosor >> golosor méré, golosor ngagolosor
  220. goloyoh goloyoh saré
  221. gombrang >> gombrang ragrag, gombrang disada
  222. gontowong >> gontowong nyarékan
  223. goréhél >> goréhél kapanggih
  224. gorolong >> gorolong ngagorolong
  225. gorowok >> gorowok ngagorowok, gorowok nyalukan
  226. gubrag >> gubrag ragrag, gubrag ngagubrag
  227. gudrud >> gudrud nulis
  228. gudubrag >> gudubrag ragrag, gudubrag ngagudubrag
  229. gujubar >> gujubar tigujubar
  230. gulantung >> gulantung digantung
  231. gulawing >> gulawing ngagulawing, gulawing digantung
  232. gulidag >> gulidag raah
  233. guluprak >> guluprak ragrag
  234. gulusur >> gulusur maju, gulusur ngagulusur
  235. guprak >> guprak ragrag
  236. gur >> gur mirunan, gur ngadurukan, gur hurung
  237. gurawil >> gurawil ngagurawil
  238. gurinjal >> gurinjal hudang
  239. gurubug >> gurubug ngagurubug
  240. gurudug >> gurudug digusur
  241. gurudag >> gurudag datang
  242. gurujag >> gurujag datang
  243. gurutak >> gurutak datang
  244. gurutuk >> gurutuk ditegarkeun
  245. gutrut >> gutrut nulis
  246. habek >> habek diteunggeul
  247. héat >> héat narajang
  248. hékak >> hékak dahar
  249. héos >> héos kaambeu bau
  250. heup >> heup eureun
  251. hing >> hing ceurik
  252. hol >> hol datang
  253. hos >> hos paéh
  254. jebét >> jebét neunggeul
  255. jeblag >> jeblag muka
  256. jeblus  jeblus asup
  257. jebot >> jebot neunggeul
  258. jebréd >> jebréd ngarangkét
  259. jebrod >> jebrod ngarangkét
  260. jebrud >> jebrud pegat
  261. jebul datang
  262. jedak >> jedak diadu, jedak neunggar, jedak didagorkeun
  263. jedud >> jedud ngajedud, jedud nyetrum, jedud dicabut
  264. jegér >> jegér dibedil, jegér diadu
  265. jegog >> jegog ngagogog
  266. jegoh >> jegoh batuk
  267. jegur >> jegur bitu, jegur hurung
  268. jekék >> jekék disépak
  269. jekok >> jekok nonjok
  270. jelegér >> jelegér dibedil
  271. jelegur >> jelegur bitu
  272. jelengit >> jelengit nyeri beuteung
  273. jeletot >> jeletot nyiwit, jeletot nyoco, jeletot ngégél
  274. jemprung >> jemprung pegat
  275. jep >> répéh, jep jempé
  276. jeprét >> jeprét dikonci, jeprét dipotrét
  277. jeprot >> jeprot dipanah
  278. japrut >> jeprut pegat
  279. jetot >> jetot nyiwit, jetot ditewek
  280. jetruk >> jetruk titajong
  281. jetut >> jetut dicabut
  282. jig >> jig indit
  283. jleg >> jleg turun, jleg ngajirim
  284. jleng >> jleng luncat
  285. jlig >> jlig turun, jlig ngagejlig
  286. jog >> jog anjog
  287. jol >> jol datang
  288. jolag-jolag >> jolag-jolag leumpang
  289. jorélat >> jorélat indit
  290. jor >> jor mantog
  291. jos >> jos nojos
  292. jrél >> jrél ngajuru, jrél méjrél
  293. jrut >> jrut turun, jrut ngajrut
  294. jug >> jug ngajugjug
  295. jung >> jung indit, jung nangtung, jung jungjungkeun
  296. jut >> jut turun
  297. kalacat >> kalacat unggah, kalacat naék
  298. kalieus >> kalieus miceun beungeut
  299. kaplok >> kaplok nyabok
  300. kéclak >> kéclak tumpak
  301. kérésék >> kérésék disada
  302. kéréwék   kéréwék soék
  303. kecék >> kecék ngadék
  304. kecebes >> kecebes mandi
  305. keclak >> keclak nyakclak
  306. keclik >> keclik ragrag
  307. kecok >> kecok macok
  308. kecos >> kecos nojos
  309. kecrot >> kecrot nyiduh
  310. kecruk >> kecruk macul
  311. kedewek >> kedewek didahar, kedewek dicokot
  312. kek >> kek nyekel
  313. kelepek >> kelepek kapaéhan
  314. keleper >> keleper hiber
  315. keleweng >> keleweng dialungkeun
  316. keleyeng >> keleyeng ngider
  317. kencling >> kencling indit
  318. keplas >> keplas ditilas
  319. keplos >> keplos abus, keplos asup
  320. ker >> ker kérék
  321. kerebek >> kerebek teuleum
  322. kerekek >> kerekek didengkék
  323. kerelep >> kerelep teuleum, kerelep titeuleum
  324. kereles >> kereles indit, kereles ngaleungit
  325. kerepek >> kerepek sakarat
  326. keresek >> keresek disada
  327. kerewed >> kerewed dibanda
  328. kerewek >> kerewek dicekel
  329. kerewes >> kerewes dicakar, kerewes didahar
  330. key >> key seuri
  331. kiclik >> kiclik ngingiclik, kiclik nuturkeun
  332. kiliwing >> kiliwing dijingjing, kiliwing dialungkeun
  333. kocéak >> kocéak ngocéak, kocéak ngajerit
  334. kod >> kod digandong
  335. kodomang >> kodomang ngarongkong
  336. koléang >> koléang diangkat
  337. kolényay >> kolényay dibatréan
  338. kop >> kop dicokot, kop didahar, kop méré
  339. koréjat >> koréjat hudang
  340. koséwad >> koséwad tikoséwad
  341. kotrét >> kotrét ditulis, kotrét dicekeskeun
  342. kowowong >> kowowong ceurik
  343. kulapés >> kulapés ngulapés, kulapés leuleus
  344. kuncieur >> kuncieur indit
  345. kuniang >> kuniang hudang
  346. kunyunyud >> kunyunyud disanggut
  347. kurunyung >> kurunyung datang
  348. kurutak >> kurutak datang
  349. lar >> lar ngaliwat
  350. lat >> lat poho
  351. lay ngelay, lay ngacay
  352. lédak >> lédak diolésan, lédak diwedak
  353. lékék >> lékék dipeuncit
  354. léong >> léong indit, léong palid
  355. léor >> léor ngaléor
  356. léos >> léos indit
  357. leg >> leg dilegleg
  358. leguk >> leguk diinum
  359. leketey >> leketey ngaleketey, leketey sedih
  360. leng >> leng lieur, leng kapaéhan
  361. enggerek >> lenggerek kapaéhan
  362. lenggut >> lenggut nundutan
  363. lep >> lep teuleum, lep kalebuh, lep ngelelep, lep tilepkeun, lep titeuleum
  364. les >> les leungit
  365. leugeudeut >> leugeudeut ngaleut
  366. leut >> leut ngaleut
  367. ley >> ley ngaley, ley leleykeun
  368. leyé >> leyé ditincak
  369. lod >> lod ngagedéan
  370. logodor >> logodor bijil
  371. lol >> lol ngelol, lol nolol
  372. los >> los indit
  373. luk >> luk tungkul
  374. lung lung alungkeun
  375. meg >> meg handeueul
  376. neg >> neg hereneg
  377. neut >> neut hudang
  378. ngék >> ngék ceurik
  379. ngéng ngéng ceurik
  380. ngok >> ngok nyium
  381. ngong >> ngong ngaji, ngong tembang
  382. nod >> nod menod
  383. nyah >> nyah beunta
  384. nyat >> dijait
  385. nyéh >> nyéh seuri
  386. nyed >> dikenyed, ngerenyed
  387. nyel >> ambek
  388. nyen >> imut
  389. nyot >> dikenyot, udud
  390. orolo >> utah
  391. paralak >> hujan
  392. pelenyun>> udud
  393. pes >> pareum
  394. pluk >> murag
  395. pok >> ngomong
  396. pudigdig >> ambek
  397. rap >> dibaju, maké pakéan
  398. réngkénék >> ngigel
  399. reg >> eureun
  400. regot (rot) >> nginum
  401. rep >> tiis, jempé
  402. reup >> peureum, poék, saré
  403. rey >> sieun
  404. sebrut >> narajang
  405. sedut/dut >> hitut
  406. segruk >> ceurik
  407. sirinting/sirintil >> nyampeurkeun
  408. sot >> dilésotkeun, ménta dilésotkeun
  409. srek >> paantel kulit, rasa haté
  410. térékél >> naék
  411. trét >> nulis

Pedaran : Kang Iing Firmansyah
Dicutat tina : Grup Nyarios Sunda (https://www.facebook.com/groups/basasunda/)

Iklan

Posted on April 20, 2013, in Kandaga Basa. Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: