Batik Ciamis

Ragam Motif Batik Ciamis

batik ciamis
Motif Batik Ciamis

Tiap batik ngabogaan ciri has séwang-séwangan. Mimiti tina nyieuna, kasang tukang motif, jeung sajabana. Pikeun motif batik Ciamis biasana ngagambarkeun sajarah Karajaan Galuh di Jawa Kulon dina mangsa baheula.

Contona waé tilu motif batik Ciamis. Nyaéta motif Ciung Wanara, Batu Hiu, sarta Galuh Pakuan anu dicokot ti sajarah Kabupatén Ciamis.

 

“Terus urang boga motif has, aya anu Ciung Wanara, éta sajarah Ciamis, di mana dina magsa éta aya perebutan kakuatan ciamis. Tuluy motif Galuk Pakuan, dicokot ti gagang keris Raja Galuh. Sedengkeun motif batu hiu dicokot ti pariwisata di pangandaran. Tuluy, aya ogé motif Parang Sontak, ieu motif batik ciamis wayah tiheula, anu warnana ngan coklat sarta bodas”  ceuk pagawé kios Koperasi Rukun Batik, Dewi, Ciamis, Jawa Kulon, Kemis (18/8).

Sajaba motif, aya hal séjén anu ngabédakeun batik Ciamis kalawan batik lainya. Nyaéta warnana anu leuwih kentel tinimbang batik séjénna. “Batik Ciamis leuwih kentel warnana,” émboh Dewi.

Kiwari, pikeun nuturkeun paménta pasar, batik Ciamis leuwih maénkeun sagala rupa macem kelir. “Nuturkeun jaman, kahayangan pasar ogé,” cenah.

Kudu dipikanyaho, dina prosés nyeiuna batik Ciamis éta dibagi jadi dua : kahiji lawon dicap, tuluy ditulis. Tapi ogé aya anu batik murni ditulis, gumantung kana paménta. (MEL) rereng useup, rereng jenggot, rereng peuteuy papangkah.

 

Ciung Wanara Hijau Ciung Wanara Coklat-Abu
Motif : Ciung Wanara Héjo & Ciung Wanara Coklat Abu
Galuh Pakuan Merah-Pink Galuh Pakuan Coklat-Ungu
Motif : Galuh Pakuan Beureum Ngora & Galuh Pakuan Coklat Gandola

Suliga Seling Kumeli Suliga adu manis untuk web
Motif : Suliga Seling Kumeli & Suliga Adu Manis

Pedaran : Ricky Andriawan Mardjadinata / Dokumentasi KIS (Komunitas Iket Sunda)
Alih Basa : Andi Rustandi Sunarya

Posted on April 22, 2013, in Budaya Sunda. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: