Wanda Motif Batik Sunda

WANDA / RAGAM  MOTIF BATIK SUNDA


parangrusakbarong
Mege mendung Biru
Motif : Parang Rusak & Mega Mendung

Dina perkembangan wanda hias batik hususna di wewengkon Sunda ngalaman pangaruh ti wewengkon séjén hususna Jawa. Nian S. Djumena, nyebutkeun:

Ilaharna wanda hias batik hiji wewengkon di pangaruhan sarta pageuh hubunganana kana faktor-faktor:

1.  Lokasi geografis wewengkon nu nyieun batik.
2.  Sipat sarta tata kahirupan hiji wewengkon.
3.  Kapercayaan sarta adat istiadat anu aya di wewengkon anu dimaksud.
4.  Kaayaan alam sakurilingna, kaasup tutuwuhan sarta sasatoan.
5.  Ayana kontak atawa hubungan antar wewengkon pambatikan.

Satuluyna Atik Soepandi ngajéntrékeun yén masih bisa disusud ngaran-ngaran tinun batik Sunda, diantarana :

  • Boéh / Bokeh siang =  Motif lawon beureum,
  • Gagang senggang = Motif dahan tangkal / saliara anu cucukan,
  • Giringsing = Motif boga kelir coklat sarta pohara lemes, dibéré lukisan jangjang kalawan campuran gambar séjén,
  • Hujan riris = Motif anu ngagambarkeun keclak cai hujan atawa disebut ogé udan iris,
  • Kalangkang ayakan = Motif kalangkang saringan tina awi,
  • Kampuh jayanti = Motif anu ngagambarkeun tangkal jayanti (tangkal anu buahna bisa dijadikeun kopi),
  • Kekembangan = Motif rupa-rupa kembang,
  • Kembang muncang = Motif Kembang Muncang,
  • Kembang taraté = Motif Kembang taraté,
  • Lusian badag = Motif anu ngagaris lempeng anu digambarkeun kalawan benang badag,
  • Mangin hiris = Motif anu ngagambarkeun tangkal, daun sarta buah hiris anu katiup angin,
  • Parigi nyéngsoh = Motif anu ngagambarkeun sumur atawa pager sumur anu geus nyéngléd,
  • Serat awi = Motif anu miboga gambar serat-serat awi atawa gambar awi gombong atawa awi badag.
  • Saumat sahurun = Motif anu ngagambarkeun sabeungkeut atawa satumpuk panitih.
  • Urang-urangan = Motif anu ngagambarkeun hurang / udang. Kelirna coklat kolot minangka kelir dasar sarta coklat ngora pikeun kelir hurang. Bisa dibandingkeun kalawan batik uwit hurang ayeuna
  • Saroja Hejo = Motif kembang seroja boga warna héjo,
  • Sarta masih loba Motif Batik anu séjén

Dina mangsa ayeuna pohara loba corak batik, anu diantarana dingaranan batik Giringsing, Giringsing Wayang, Kawung ÉCÉ, Katuncar Mawur, Kangkung, Kumeli, Keris, Parang Garah, Parang Sari, MÉGA meded, Sidamukti, LÉRÉNG Enéng, Soré Isuk, Uwit, Uwit Hurang, Peupeus Kopi, Jayanti, Bilik, sarta Rengganis.

Pengrajin batik dina mangsa baheula disebut pangheuyeuk.


Dicutat tina Pedaran : Karakteristik Iket Sunda di Bandung dan Sumedang (Suciati)

Posted on April 22, 2013, in Budaya Sunda. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: