Kecap Panganteur

Kecap Panganteur

 

Dina basa Sunda aya nu disebut Kecap Panganteur, boh kecap panganteur pagawéan boh kecap panganteur kaayaan. Ieu kecap téh gunana pikeun ngantebkeun caritaan. Urang titénan geura…!

  • Am –> dahar
  • Barakatak –> seuri
  • Bek, habek –> dahar
  • Berebet –> lumpat
  • Beretek –> lumpat
  • Béréwék –> soék/soéh
  • Biur –> 1). Ngapung, 2). lumpat
  • Blak –> nangkarak
  • Blok –> bahé
  • Blug, geblug –> 1). labuh, 2). ragrag/murag (barang gedé sarta beurat)
  • Bluk –> 1). nyuuh, 2). nangkuban
  • Blus, geblus atawa bus –> asup, abus
  • Brak –> dahar, dalahar
  • Bral –> indit, miang
  • Bray, gebray  –> 1). beunta, 2). caang, 3). Muka
  • Bréh –> manggih, nempo barang nu asalna kahalangan
  • Breg –> 1). hujan, 2). jalma daratang ka hiji tempat, sakaligus.
  • Breng –> 1). indit, 2). haliber, 3). nabeuh gamelan
  • Bres –> ngasupkeun barang kana wadahna (upamana pakéan kana koper)
  • Bret –> pegat
  • Bro, bru –> 1). neundeun barang sasokna, 2). méré
  • Brul –> ngabrul
  • Brus, gebrus –> 1). mandi, 2). ngasupkeun barang kana cai
  • Bus –> asup
  • Burusut –> ngising
  • Cat –> unggah
  • Celengkeung –> ngomong/nyarita
  • Celengok –> nyium
  • Cep –> tiis
  • Cer –> kiih
  • Ceuleukeuteuk, ceukeukeuk –> seuri
  • Cikikik —> seuri
  • Clak –> 1). tumpak, 2). nyakclak (cai)
  • Cleng –> ngacleng
  • Clik –> murag (barang leutik)
  • Cong –> nyembah
  • Crot –> nyiduh
  • Deker –> 1). dahar, 2). Digawé
  • Dug –> saré
  • Gampleng –> nampiling
  • Gantawang –> nyarékan
  • Gap –> nyagap
  • Gaplok –> nyabok
  • Gék –> diuk
  • Gebeg –> reuwas
  • Gebrét –> hujan gedé pisan
  • Gedig –> indit
  • Gejebur –> abus kana cai
  • Gejos –> nojos
  • Gejlig –> 1). Turun, 2). indit bari ambek
  • Gejrét –> 1). murag (sarta peupeus), 2). turun pohara, morosot, jadi murah (harga barang)
  • Gel –> nugel (motong sakali sapat)
  • Geleber –> hiber
  • Geleser –> maju
  • Geuleuyeung –> maju lalaunan
  • Gewewek –> ngégél
  • Gok –> paamprok
  • Golédag –> ngedeng
  • Hing, nging (ngéng) –> ceurik
  • Jedak –> diadu
  • Jeduk –> tidagor
  • Jep –>1). jempé, 2). Jempling
  • Jleng –> luncat
  • Jol (torojol) –> datang
  • Jrut, jut –> turun
  • Jung –> nangtung
  • Kécéwér –> kiih
  • Kerewek –> nyekel
  • keteyep
  • Kop –> nyokot
  • Kuniang –> hudang
  • Lar –> ngaliwat
  • Lat –> poho
  • Leguk –> nginum
  • Lek –> neureuy
  • Léos –> indit
  • Lep –> teuleum
  • Les –> ngaleungit
  • Luk –> tungkul
  • Nyah –> beunta
  • Nyéh –> imut
  • Nyel –> ambek
  • Nyot –> udud
  • Orolo –> utah
  • Paralak –> hujan
  • Pelenyun –> udud
  • Pes –> pareum
  • Pluk –> murag
  • Pok –> ngomong
  • Pudigdig –> ambek
  • Rap –> dibaju, maké pakéan
  • Réngkénék –> ngigel
  • Reg –> eureun
  • Regot (rot) –> nginum
  • Rep –> 1). tiis, 2). Jempé
  • Reup –> 1). peureum, 2). poék, 3). saré
  • Rey –> sieun
  • Sebrut –> narajang
  • Sedut/dut –> hitut
  • Segruk –> ceurik
  • Sirinting/sirintil –> nyampeurkeun
  • Sot –> dilésotkeun, ménta dilésotkeun
  • Srek –> 1). paantel kulit, 2). rasa haté
  • Térékél –> naék
  • Trét –> nulis

Guaran : Kang Iing Firmansyah
Dicutat tina : Grup Nyarios Sunda (https://www.facebook.com/groups/basasunda/)

Posted on October 8, 2013, in Diajar Basa Sunda. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: