Rd. Déwi Sartika

Rd. Déwi Sartika

4 Désémber 1884 11 Séptémber 1947

Dewi Sartika BW
Rd. Déwi Sartika  nyaéta Inohong anu ngarintis Pendidikan keur kaum wanoja jeung mangrupakeun salah sahiji tokoh Pahlawan Nasional. Rd. Dewi Sartika milih perjuangan ngaliwatan atikan, nyaéta kalawan ngadegkeun sakola. Sagala rupa tangtangan, hususna di widang ngadanaan operasional sakola anu diadegkeunana mindeng disanghareupanana. Tapi kualatan leukeun sarta katulusan haténa pikeun ngawangun masarakat nagarina, sakola anu diadegkeunana minangka sarana atikan kaum wanoja bisa nangtung terus, komo jadi panutan di wewengkon séjénna.

Rd.Déwi Sartika dilahirkeun di Cicaléngka, 4 Désémber 1884. Sepuhna mangrupa salah saurang priyayi di Tatar Sunda, nyaéta Radén Somanagara sareng Nyi Radén Raja Permas.

Titaun 1902 Rd. Déwi Sartika geus marajian atikan pikeun kaum wanoja. Di hiji rohangan anu heureut pengkereun bumi sepuhna di Bandung, Rd. Déwi Sartika ngajar ka kulawargana anu papada wanoja. Ngarénda, popolah/masak, ngaput, maca, nulis jeung sajabana. Éta nu jadi pangajaran waktu harita.

Tanggal16 Januari 1904 Rd. Déwi Sartika muka “SakolaIstri’’ anu munggaran sa-Hindia – Belanda. Ngagunakeun rohangan Pendopo Kabupatén Bandung. Pikeun nutupan waragad operasional sakola, manéhna tatahar néangan dana.

Taun1905 Sakola Istri kasebut terus meunang perhatian positif ti masarakat.Murid- murid nambahan loba,komo rohangan Pendopo Kabupaten Bandung anu diinjeum saméméhna ogé teu mahi deui nandéan murid-murid. Pikeun nungkulan, Sakola Istri ogé saterusna dipindahkan ka tempat anu leuwih lega, pindah ka Jalan Ciguriang, Kebon Cau.

Tahun 1906, Dewi Sartika ditikah ku Raden Kanduruan Agah Suriawinata, anjeuna ngagaduhan visi dan cita-cita anu sarua jeung Dewi Sartika, guru di sakola Karang Pamulang, anu mangsa harita mangrupakeun Sakola Latihan Guru (SPG lamun jaman kiwari mah).

Taun1912 geus ngadeg dalapan Sakola Istri di kota-kota kabupatén. Naon anu dipigawé Dewi Sartika kalawan sakola di Bandung ieu kutan jadi pangajaran sarta tauladan pikeun wanoja di wewengkon séjénna. Di wewengkon Garut, Tasikmalaya atawa Purwakarta saterusna ngadeg ogé sakola sarupa. Kabéh kacapé éta henteu dipirasa tur henteu dijadikeun beungbeurat, tapi dijadikeun kepuasan batin alatan geus bisa ngatik kaumna. Salah sahiji anu nambahan sumangetna nyaéta pangrojong ti sagala pihak utamana ti Raden Kanduruan Agah Suriawinata, salakina, anu geus loba mantuan pikeun ngawujudkeun perjuanganana, boh tanaga boh pamikiran
Taun 1914 ngaran sakola dirobah jadi “Sakola Kautamaan Istri”. Parobahan lain ngan dina ngaran waé, tapi materi pangajaran ogé nambahan.Anjeuna usaha satékah polah ngatik barudak wanoja ambéh jaga bisa jadi indung anu hadé keur kulawargana, bisa nangtung sorangan, luwes, sarta motékar. Mangka ku kituna, pangajaran anu nyambung kalawan pembinaan dina milampah laki-rabi lanu oba dibikeunana.

Taun1920 diunggal kota jeung kabupatén nu kawengku wilayah Pasundan geus lengkep ngabogaan Sakola Kautamaan Istri.

Taun 1929 mangsa Perang Dunya I, mangrupakeun mangsa pangbeuratna pikeun Dewi Sartika dina nungkulan biaya keur sakolana. Tapi usaha anutaya reureuhna nganteur manéhna ngaliwatan éta kabéh. Taun harita ogé Sakola Keutamaan Istri  geus ngabogaan gedong sorangan. Dina bulan Séptémber 1929 nalika ngayakeun sukuran tepung taunanu ka-25 ngadegna sakola, ngaran Sakola Kautamaan Istri dirobah jadi “Sakola Radén Déwi”.

Pamungkas, dina mangsa perang kamerdikaan, Dayeuh Bandung dicekel ku pasukan Walanda. Kabéh rahayat ngungsi. Dewi Sartika ogé kapaksa ngeureunkeun kagiatan Sakolana sarta milun gungsi ka Cinean Taikmalaya.
Rd. DewiSartika masih bisa kénéh nungkulan kabébasan bangsana ti leungeun pangjajah sanajan kudu ngarasakeun manéhna leuwih loba di pangungsian. Mangsa ngungsi, anjeuna tilar dunya dina yuswa 63 taun, tanggal 11 Séptémber 1947.

Ngingetkeun kana jasa-jasana dina ngawangun putri-putri bangsa, mangka pamaréntah Republik Indonésia nganugerahkeun gelar kahormatan ka anjeunna nyaéta : Pahlawan Kemerdekaan Nasional  tanggal 1 Desember 1966 sarta disahkeun ngaliwatan SK Présidén RI No.252 taun1966.

 

Andi Rustandi Sunarya
Dicutat tina sababaraha Pedaran

Posted on December 3, 2013, in Pahlawan Tatar Sunda. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: