Palagan Bojongkokosan – Perang Rongkah di Sukabumi

 ImagePerang Rongkah di Bojongkokosan

“Jalma anu henteu apal sajarah, moal ngarti kana poé ieu, sarta henteu ngabogaan pamikiran pikeun mangsa hareup” Éta pisan anu didugikeun Bapa R.H. Eddie Soekardi palaku sajarah dina kajadian Bojongkokosan.

Saban tanggal 10 Nopémber, di lingkup Musieum Palagan Bojongkokosan anu aya di Jalan Siliwangi No. 75, Désa Bojongkokosan, Kacamatan Parungkuda, Sukabumi, saban tauna Pemda sarta masarakat kabupatén Sukabumi miéling Hari Pahlawan di musieum kasebut. Hiji musieum anu di jieun minangka tanda pangajén pikeun para pahlawan anu gugur dina Kajadian Bojongkokosan anu lumangsung tanggal 9 Désémber 1945, nyaéta perang antara para pajoang Sukabumi ngalawan soldadu Inggris sarta NICA.


Éstuning jadi kareueus urang Sukabumi hususna, umumna urang Jawa Barat, tétéla Sukabumi ngabogaan pajoang-pajoang heroik anu teu éléh kalawan wewengkon séjén na di Nusantara ieu. Tapi hanjakalna kajadian kasebut anu mangrupa perang badag tacan kacatet dina sajarah nasional bangsa ieu. Buktina di buku-buku palajaran buat para siswa euweuh anu sacara jéntré nyaritakeun kajadian Bojongkokosan.

Ku alatan éta, henteu heran lamun sesepuh Tentara Siliwangi kungsi keuheul. Kajadian Bojongkokosan anu lumangsung 9 Désémber 1945 tacan dicatetkeun dina sajarah nasional. Padahal, perang éta sajajar jeung kajadian 10 Nopémber di Surabaya.

Kuring boga pamadegan sakuduna, kajadian bojongkokosan meunang perhatian ti pamaréntah pikeun di jadikan kajadian sajarah sacara nasional sarta para pajoang kajadian éta sakuduna di jadikan Pahlawan Nasional, naha henteu, cik urang regepkeun kasang tukang sajarah perjuangan kajadian Bojongkokosan. Musieum Bojongkokosan anu di jero musieum éta aya 4 (opat) buah vitrin, kolécér sarta kaca jandela pesawat, sarta poto ngaran – ngaran pahlawan anu tilar dunya minangka Kajadian Bojongkokosan, sarta tujuh buah maket anu ngagambarkeun ngeunaan kajadian di Bojongkokosan, ti mimiti nyusun kakuatan para pajoang nepi ka ngurebkeun Layon para pahlawan.

 

Kasang tukang kajadian Bojongkokosan:

Kajadian heroik éta mimitina ti warta anu ditarima para pajoang Sukabumi di Pos Cigombong. Aya sarombongan treuk konvoi sekutu nuju ka Sukabumi. Ngadéngé warta éta, Kompi III anu diluluguan ku Kaptén Murad sarta Laskar Rahayat Sukabumi gura-giru nyicingan tempat pertahanan di sisi (gawir) kalér sarta kidul jalan di Bojongkokosan. Barisan pajoang anu ilubiung dina kajadian Bojongkokosan mekel sanjata rampasan ti soldadu Jepang. Sajaba ngahadang laju tutumpakan pasukan Sekutu dipigawé pasukan TKR, Laskar Rahayat kawas Barisan Banténg  dipingpin Haji Toha, Hisbullah dipingpin Haji Akbar sarta Pesindo ngarojong milu ngagabung.

Saréngsé solat Ashar, konvoi soldadu sekutu datang ti arah Bogor. Maranéhanana dipikuat kalawan puluhan tank, panser wagon, sarta treuk beuneur tur rébuan pasukan Gurkha. Konvoi éta asup gurat pertahanan TKR. Waktu ngadeukeutan gawir Bojongkokosan, pajoang sarta rahayat ngaluarkeun témbakan. Pasukan TKR sarta Laskar Rahayat ngalakonan penyerangan sacara sporadis.

Nyadar aya serangan, pasukan sekutu anu miboga parabot perang modern ngalakukeun balesan. Maranéhanana ngabombadir pertahanan pajoang kalawan tank waja sarta bedil mesin. Balesan serangan sekutu nyieun pertahanan pajoang jadi sasaran pélor sarta mortir. Para pajoang bias leupas sanggeus sawatara jam ngalakonan panyergapan. Maranéhanana ngaloloskeun diri ti serangan balesan sanggeus hujan badag dibiruyungan halimun ngaguyur wewengkon éta.

Nempo pajoang bias ngaleupaskeun diri, pasukan sekutu ambek sarta narajang kalawan edan-edanan. Alatan henteu tarima, pajoang sarta laskar rahayat ngalakonan deui penyerangan ka konvoi soldadu sekutu anu diboncéngan soldadu Walanda.

Perang lumangsung deui di sapanjang jalan Bojongkokosan nepi ka perbatasan Cianjur diantarana Ungkrak, Selakopi, Cikukulu, Situawi, Ciseureuh nepi ka Degung. Perang ogé ngalegaan nepi ka wewengkon Ngaweng, Cimahpardi, Pasekon, Sukaraja, nepi ka Gekbrong di perbatasan Sukabumi-cianjur.

Soldadu sekutu anu dina lalampahan ka Bandung éta dijieun gentar / honcéwang. Pamustunganana komandan sekutu ngajak badami ka pamingpin TKR sarta pamaréntah satempat. Diwakilan Komadan Resimen III, Létnan Kolonél (Létkol) Edi Sukardi, pamustunganana satuju diayakeun gencatan senjata.

Ngan waé, gencatan senjata ngan lumangsung sapoé. Soldadu sekutu ngalakonan tindakan henteu kapuji. Tanggal 10 Désémber 1945, soldadu sekutu balik ngabombardir Kacamatan Cibadak. Pengeboman éta kacatet dina majalah Walanda Fighting Cocks karangan Kolonél Doulton. Serangan pesawat-pesawat tempur éta komo kacatet minangka anu pangbadagna sapanjang Perang Dunya II. Sekutu ngalakonan pengeboman ti luhur sanggeus nyaho puluhan tetarana tiwas di leungeun pajoang sarta rahayat.

Dina kajadian éta, 73 pajoang tilar dunya (ngaran-ngaran pajoang sawaréh kacatet di Musieum Bojongkokosan). Salila dua jam, para pahlawan anu gede wawanén éta nyergap konvoi militer Inggris anu dikawal sawatara tank jenis Stuart. Konvoi dihadang ku pasukan Serdadu Keamanan Rakyat sarta rahayat Sukabumi. Kacatet, 50 jelema pasukan sekutu (Inggris) tiwas, 100 séjénna tatu, sarta 30 soldadu leungit.

Henteu ngan saukur niwaskeun pajoang, perang Bojongkokosan ogé niwaskeun sarta ngajadikeun ratusan rahayat sipil tatu. Ratusan imah ancur sanggeus Angkatan Udara Inggris (Royal Air Force) ngalakonan serangan balesan. Sekutu ngabom sababaraha lembur di Kompa, Parungkuda, sarta Cibadak nepi ka rata jeung taneuh.

Hiji sajarah perjuangan heroik di Cibadak, puluhan pajoang sarta ratusan rahayat anu kalawan taya kasieun ngaperjuangkan bangsa sarta nagara ieu kalawan jiwa ragana. Pambelajaran hirup anu perlu urang dituturkeun sarta dijadikeun moméntum pikeun tetep miara jiwa sarta sumanget kepahlawanan pajoang-pajoang bangsa di wewengkon anu teu éléh heroik kana nyepeng sumanget kedaerahannya.

Memang, loba hal anu bisa dijadikeun palajaran ti generasi pajoang di nagari ieu, diantarana sumanget bajoang, kaikhlasan, kateguhan haté, sumanget pantang mulang, gede wawanén, henteu ngudag imbalan jeung saterusna. Urang generasi ngora ayeuna loba kahutangan ka generasi pajoang. Generasi anu henteu merlukeun pamrih, panghormatan, sarta fasilitas Nagara. Alatan bajoang memang perlu kasabaran sarta pangorbanan boh harta boh nyawa..

 

Guaran numutkeun Arsip KODAM III SILIWANGI

Perang Munggaran. Dina tanggal 17 Agustus 1945 Indonésia ngahontal kamerdikaanana, sababaraha nagara kawas Mesir, India, Australia sarta séjén-séjén geus ngaku kamerdikaan Indonésia, tapi henteu kitu halna jeung Walanda. Pamaréntah Walanda masih ngarasa ngabogaan hak ngawasa sarta ngajajah Indonésia.

Walanda narékahan pikeun ngajajah deui Indonésia kalawan ngaboncéng Inggris minangka pinunjul Perang Dunya Ka II, Bulan Séptember 1945 datang ka Indonésia Pasukan Inggris sarta Walanda kalawan dalih pikeun ngalucutan soldadu Jepang sarta ngaleupaskeun Interniran Sekutu, tapi dina kanyataanana Walanda ngirimkeun NICA anu dibekelan sanjata lengkep, ku kituna ngabalukarkeun kecurigaan pikeun Pamaréntah Indonésia sarta kajadian insiden-insiden dina wangun perang anu saterusna disebut “pertempuran awal mempertahankan kemerdekaan melawan Inggris dan Belanda”.
Perang anu kasebut diantarana : Perang 10 Nopémber, Medan WArea, Puputan Marga rana di Bali, Perang lima poé di Semarang jeung sajabana. Sedengkeun pikeun di Jawa Barat lumangsung perang anu katelah : Kajadian Bojongkokosan.

Dina nungkulan intervensi soldadu sekutu anu diboncéngan ku kapentingan sarta unsur pangjajahan Walanda, mangka ngajadikeun perang-perang boh anu leutik boh badag, kawas halna anu lumangsung di Bojong Kokosan Kacamatan Parung Kuda Kabupatén Sukabumi.

Sacara geografis Bojong Kokosan pohara idéal pikeun ngalakonan hiji serangan penghadangan, kusabab pasir-pasir anu ngajajar palebah kénca sarta katuhu jalan raya miboga jangkungna anu strategis sarta jalanana anu pungkal-péngkol.

Ti sakitu loba perang anu lumangsung di wewengkon ieu, perang anu pang pohara sengit sarta dasyat geus lumangsung dina tanggal 13 Désémber 1945 di kira-kira jembatan Karéta Api Bojongkokosan.

Kajadian éta dimimitian ti para nonoman anu meunang informasi ngaliwatan telepon ti Bogor, yén baris aya Gurkha ka arah Sukabumi, mangka dina waktu éta ogé diayakeun sagala rupa persiapan pikeun ngahadang. Kualatan éta ogé Kepala Resimen 3 Létnan Kolonél Edi Soekardi gura-giru nempatkeun pasukan-pasukana anu diwangun ti 4 Batalyon reujeung susunan saperti kieu :

1. Batalyon I    : Mayor Jahja Bahram Rangkoeti ditempatkeun di Cipetir Cibadak, kalawan dirojong ku :

  • Kompi I : Kaptén Tedja Soetisna anu tempatna di Cimelati Cicurug, babarengan Seksi III sarta IV, sedengkeun Seksi I Létnan Muda Ajid ditempatkeun di Tenjoayu Cicurug sarta Seksi II Létnan Muda Kalid di Barang perbatasan Sukabumi – Bogor.
  • Kompi II : Kaptén Koesbini anu tempatna di Benteng, dibarengan : Seksi I Létnan Muda Mamad di SOG, Seksi II Létnan Muda Gowi Brata di Benteng, Seksi III Létnan Muda Rahidi di Perkebunan Sukamaju Cibadak, Seksi IV Létnan Muda Parwoto di Degung.
  • Kompi III : Kaptén Moerad Idroes anu tempatna di Parung Kuda dibarengan : Seksi I Létnan Muda Moehtar di Bojong Kokosan gawir palebah kalér, Seksi II Létnan Muda D. Koesnadi di Bojongkokosan gawir palebah kidul, Seksi III Létnan Muda Kosasih di Pakuon Parung Kuda sarta Seksi IV Létnan Muda Soekria Boestami di Parung Kuda.
  • Kompi IV : Kaptén M. Kosasih anu tempatna di Cisalak dibarengan : Seksi I Létnan Muda Doedoeng di Cisalak, Seksi II Létnan Muda Soekardi di Cisalak, Seksi III Létnan Muda Djoemria di Cipetir Manggala, sarta Seksi IV Létnan Muda Koernaen di Cikidang.

2. Batalyon II  : Mayor Heri Soekar di ditempatkeun di Jalur Palabuhan Ratu.

3. Batalyon III : Mayor Joenoes (saterusna digantian ku Kaptén Anwar) ditempatkeun di Cibeber Cianjur Kidul.

4. Batalyon IV : Mayor Abdoerahman ditempatkeun di Cipoho sarta ngawasa Sukabumi Kidul.

Salian ti éta, para pajoang urang sanajan maké sanjata anu biasa sarta seutik, sumanget maranéhanana tetep ngagedur dina dadana sarta henteu ngabalukarkeun turunna mental, komo deui putus asa dina nyanghareupan kakuatan Sekutu anu miboga sanjata anu leuwih lengkep.

Warta kahiji dibiantarakeun yén anu baris liwat éta ngan 4 (opat) treuk tapi henteu kitu halna, tétéla ditukangeunana dikawal ku tutumpakan lapis waja, mangka serangan gancang dilakukeun sanggeus nyieun barikade-barikade, ku kituna tank anu katingker éta saterusna usik mundur anu ngabalukarkeun lobana treuk anu kahalangan jalana di sabudeureun Bojongkokosan.

Nempo kakuatan musuh anu pohara badagna, teu pisan-pisan ngabalukarkeun surutnya sumanget para pajoang pikeun ngundurkeun diri, komo sabalikna beuki ngandelan sumanget maranéhanana pikeun ngancurkeun konvoi musuh éta. Di tengah lumangsungna perang, saurang perwira Sekutu kasampak ceuceuleuweungan mikeun paréntah ti luhur tank, mangka teu ampun deui perwira Sekutu kasebut ditémbak ku saurang pajoang urang nepi ka ngajungkel ti luhur tank, sawatara éta hujan turun kalawan badag ngagebrét.

Pikeun ngaleupaskeun diri ti kepungan éta, pihak musuh horéng geus ménta bantuan Pasukan Udara, henteu lila saterusna pesawat-pesawat maranéhanana mimiti ngalauarkeun témbakan-témbakan kaarah para pajoang urang. Dina kaayaan anu pohara heroikna, korban mimiti katingali ti kadua belah pihak.

Kuayana perang di Bojongkokosan éta tétéla geus ngageunjleungkeun Inggris sarta sumebar caritana nepi diguar ku koran-koran di Inggris. Dina hal ieu Parlemen Inggris kungsi ménta pertanggungjawaban soldadu Sekutu anu henteu sanggup ngalawan “Laskar Rakyat Republik Indonésia”. Ku kituna saurang kolonél Sekutu tiwas dina perang éta. Komo dina Koran Inggris kungsi aya warta yén Indonésia leuwih hadé ngajadikeun ” Kajadian Bojongkokosan” éta minangka “Hari Pahlawan”, lain “Kajadian di Surabaya”.

Sedengkeun perang séjén sajaba ti Palagan Bojongkokosan diantarana :
– Bandung Lautan Api (Palagan Bandung 20 Maret 1946)
– Perang Gunung Masigit (Perang di Cimarémé 17 Désémber 1945)
– Pertempuran Bale Endah ( Taun 1946 )
– Perang Cijoho ( Taun 1946 )
– Perang Gek Brong ( taun 1946 )
– Perang Cileungsi ( 19 Juli 1946 )
– Serangan ngadadak ka Stasiun Cikampék.

 

FOTO KAJADIAN MANGSA PERANG DI BOJONGKOKOSAN

Prajurit sekutu nyieun sasak darurat 3

Prajurit sekutu nyieun sasak darurat 4

Prajurit sekutu nyieun sasak darurat 1

Prajurit sekutu nyieun sasak darurat 2

Prajurit sekutu asup ka Sukabumi 3

Prajurit sekutu asup ka Sukabumi  2

Prajurit sekutu asup ka Sukabumi 1

Prajurit sekutu di RS Sukabumi

Korban ti Indonesia

MUSEUM PALAGAN BOJONGKOKOSAN

Site Museum Palagan Bojongkokosan

Site Museum Palagan Bojongkokosan

Site Museum Palagan Bojongkokosan

Site Museum Palagan Bojongkokosan

Museum Palagan Bojongkokosan

Museum Palagan Bojongkokosan

Monumen Palagan Bojongkokosan

Monumen Palagan Bojongkokosan

Pejoang anu tilar dunya di Bojongkokosan

Pejoang anu tilar dunya di Bojongkokosan


Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya
Dicutat tina :
–  Kompasiana edisi 31 Oktober 2012 : 73 Pejuang Bojongkokosan – Pahlawan Sukabumi yang Terlupakan
–  http://www.kodam3.siliwangi.mil.id : Agresi Militer Belanda
http://garudamiliter.blogspot.com : Pertempuran Konvoy Sukabumi – Cianjur 1945-1946

Posted on December 5, 2013, in Sajarah. Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Aslina abdi nembe terang ayeuna kang….nuhun pisan kana inpo sejarah pahlawan sunda

  2. Sampurasuuuun?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: