Palagan Bandung / Bandung Lautan Api

24 Maret 1946

 

Image

HIJI poé di Bulan Maret 1946, dina mangsa tujuh jam, kira-kira 200.000 nu nyicingan ngukir sajarah kalawan ngabeuleum imah sarta harta banda maranéhanana, ninggalkeun dayeuh Bandung nuju ka pagunungan di kidul. Sababaraha taun saterusna, lagu “Halo-halo Bandung” ditulis pikeun jadi siloka emosi maranéhanana, dibarengan maheutkeun jangi baris balik ka dayeuh anu dipikacinta, anu geus jadi lautan seuneu.

 

Insiden Nyoéhkeun Bendéra

Sanggeus Proklamasi Kemerdekaan 17 Agustus 1945, Indonésia tacan sapinuhna merdika. Kamerdikaan kudu dihontal saeutik – saeutik ngaliwatan perjoangan rahayat anu rela ngorbankeun sagalana. Sanggeus Jepang éléh, soldadu Inggris datang pikeun ngalucutan soldadu Jepang. Maranéhanana ngagabung jeung Walanda (soldadu NICA) sarta ngaperalat Jepang pikeun ngajajah balik Indonésia.

Warta “Pembacaan Teks Proklamasi Kemerdekaan “ti Jakarta ditarima di Bandung ngaliwatan Kantor Berita DOMEI dina poé Jumaah isuk-isuk, 17 Agustus 1945. Isukna, 18 Agustus 1945, citakan teks kasebut geus sumebar. Dicitak kalawan tinta beureum ku “Pertjetakan Siliwangi”. Di Gedong DENIS, Jalan Braga (ayeuna Gedong Bank Jabar), lumangsung kajadian Nyoéhkeun kelir bulao bendéra Walanda, ku kituna kelirna jadi beureum sarta bodas jadi bendéra Indonésia. Nyoéhkeun  bendéra anu ngagunakeun bayonet éta dipigawé ku saurang nonoman Indonésia ngaranna Mohammad Endang Karmas, dibantuan ku Moeljono.

Tanggal 27 Agustus 1945, dijieun Badan Keamanan Rakyat (BKR), disusul ku kabentuk manéhna Laskar Wanita Indonésia (LASWI) dina tanggal 12 Oktober 1945. Jumlah anggotana 300 jelema, dibentuk ti bagian Pasukan Tempur, Palang Merah, Penyelidikan sarta Perbekalan.

Kajadian anu matak nyieun rusakna kaayaan lumangsung dina tanggal 25 Nopémber 1945. Sajaba nyanghareupan serangan musuh, rahayat nyanghareupan caah badag mudalna Walungan Cikapundung. Ratusan korban kabawa palid sarta rébuan kulawarga kaleungitan imah. Kaayaan ieu dimangpaatkeun musuh pikeun narajang rahayat anu keur nyanghareupan musibah.

Sagala rupa tekanan sarta serangan terus dipigawé ku pihak Inggris sarta Walanda. Tanggal 5 Désémber 1945, sawatara kapal Inggris ngabom wewengkon Léngkong Besar. Dina tanggal 21 Désémber 1945, pihak Inggris ngaragragkeun bom sarta témbakan sacara sporadis di Cicadas. Korban beuki loba ragragan.

 

Bandoeng Laoetan Api

Ultimatum ambéh Tentara Republik Indonésia (TRI) ninggalkeun dayeuh sarta rahayat, munculkeun pulitik “Bumi Hangus”. Rahayat henteu sudi Dayeuh Bandung dimangpaatkeun ku musuh. Maranéhanana ngungsi ka arah kidul babarengan jeung pajoang. Kaputusan pikeun ngaduruk Bandung dicokot ngaliwatan musyawarah Majelis Persatuan Perjuangan Parahiangan (MP3) di hareupeun kabéh kakuatan perjuangan, dina tanggal 24 Maret 1946.

Kolonél Abdul Haris Nasution salaku Komandan Divisi III, nyalabarkeun hasil musyawarah éta sarta maréntahkeun rahayat pikeun ninggalkeun Dayeuh Bandung. Poé éta ogé, rombongan rahayat Bandung ngabring ninggalkeun dayeuh.

Bandung ngahaja dibeuleum ku TRI sarta rahayat anu maksudna ambéh Sekutu henteu bisa makéna deui. Di ditu – di dieu haseup hideung ngebul ka luhur di awang-awang. Kabéh listrik pareum. Inggris mimiti narajang ngajadikeun perang rongkah lumangsung. Perang anu pang rongkahna lumangsung di Dayeuhkolot, palebah kidul Bandung, di mana aya pabrik mesiu anu badag milik Sekutu. TRI boga maksud ngancurkeun gudang mesiu éta. Ku kituna dikirim nonoman Mohamad Toha sarta Mohamad Ramdan. Kadua nonoman éta junun ngaledakkeun gudang anu dimaksud ngagunakaeun granat leungeun. Gudang badag éta ngajelegur sarta kabeuleum, tapi kadua nonoman éta ogé milu kabeuleum di jerona. Staf pamaréntahan dayeuh Bandung anu satadina baris tetep cicing di jero dayeuh, tapi keur kasalametan mangka dina jam 21.00 éta ogé milu kaluar ti dayeuh. Saprak harita kurang leuwih jam 24.00 Bandung Kidul geus kosong ti rahayat sarta TRI. Tapi seuneu masih ngagedur ngabeuleum dayeuh. Sarta Bandung ogé robah jadi lautan seuneu.

DiduruknaBandung mangrupakeun strategi anu pas, alatan kakuatan TRI sarta rahayat moal sanggup ngalawan pihak musuh anu miboga sanjata tur pasukan anu loba. Saterusna TRI babarengan rahayat ngalakonan keur ngalawan musuh kucara gerilya / kukurusukan ti luar Bandung. Kajadian ieu anu jadi cukang lantaran lagu “Halo-Halo Bandung” anu maksudna keur nambahan sumanget juang rahayat Indonésia.

Bandung Lautan Api saterusna jadi istilah anu kaceluk sanggeus kajadian ngaduruk éta. Loba anu nanya-nanya timana istilah  ieu mimitinal. Almarhum Jenderal Besar A.H Nasution nginget-nginget waktu ngalakonan pasamoan di Regentsweg (ayeuna Jalan Dewi Sartika), sanggeus balik ti pasamoanana jeung Sutan Sjahrir di Jakarta, pikeun megatkeun tindakan naon anu baris dipigawé ka Dayeuh Bandung sanggeus narima ultimatum Inggris.
Jadi saya kembali dari Jakarta, setelah bicara dengan Sjahrir itu. Memang dalam pembicaraan itu di Regentsweg, di pertemuan itu, berbicaralah semua orang. Nah, disitu timbul pendapat dari Rukana, Komandan Polisi Militer di Bandung. Dia berpendapat, “Mari kita bikin Bandung Selatan menjadi lautan api.” Yang dia sebut lautan api, tetapi sebenarnya “lautan air” (A.H Nasution, 1 Mei 1997)

Jadi kuring balik ti Jakarta, sanggeus ngomong jeung Sjahrir éta. Memang dina pembicaraan éta di Regentsweg, di pasamoan éta, berbicaralah kabéh jelema. Tah, didinya timbul pamadegan ti Rukana, Komandan Pulisi Militer di Bandung. Manéhna boga pamadegan, “Hayu urang nyieun Bandung Kidul jadi lautan seuneu.” Anu manéhna sebut lautan seuneu, tapi sabenerna “lautan cai” (A.H Nasution, 1 Méi 1997)

Istilah Bandung Lautan Api dipedar ogé di Harian Suara Merdeka tanggal 26 Maret 1946. Saurang wartawan ngora waktu harita, nyaéta Atje Bastaman, nyaksian kajadian ngaduruk Bandung ti pasir Gunung Leutik di Pameungpeuk, Garut. Ti puncak éta Atje Bastaman nempo Bandung anu nyeuneu beureum ti Cicadas nepi ka Cimindi.

Sanggeus anjog di Tasikmalaya, Atje Bastaman kalayan sumanget gura-giru nulis warta sarta méré judul “Bandoeng Djadi Laoetan Api”. Tapi alatan kurangna rohang pikeun tulisan judulna, mangka judul warta dipondokan jadi “Bandoeng Laoetan Api”.

 

Carita dina guaran séjénna

Bandung, 24 Maret 1946. Hawa tiis peuting éta teu menyurutkan sumanget dua urang nonoman Republik pikeun menguji nyali maranéhanana: membumihanguskan dayeuh tercinta. Mawa bekel granat leungeun, maranéhanana boga maksud meledakkan 1.100 ton bubuk mesiu di gudang persenjataan milik Jepang di wewengkon Dayeuh Kolot, Bandung kidul. Dua nonoman éta pisan anu saterusna diabadikan dina sajarah nyaéta : Mohamad Toha sarta Mohamad Ramdan.

Dina poé éta Majelis Persatuan Perjuangan Parahiangan (MP3) geus megatkeun Dayeuh Bandung ku cara diduruk sangkan soldadu sekutu henteu bisa ngamangpaatkeun fasilitas dayeuh anu ditinggalkeun rahayat sarta Tentara Republik. Kaputusan musyawarah kasebut disalabarkeun ku Kolonél Abdoel Haris Nasoetion salaku Panglima Divisi III/ Parahiangan. Anjeunna ogé ménta kira-kira 200 rébu warga Bandung sabot éta pikeun ninggalkeun dayeuh. Mohamad Toha sarta Mohamad Ramdan diutus pikeun ngalaksanakeun pancén heroik éta.

Saméméhna dina 21 Nopémber 1945, soldadu sekutu nepikeun ultimatum kahiji ambéh Bandung kalér dikosongkeun ku Indonésia salambat-lambatnya dina 29 Nopémber 1945.

Anceman éta ngajadikeun pajoang Republik ngadat. Saprak éta mindeng lumangsung insiden baku tembak antara pasukan sekutu sarta pajoang Republik. Alatan éléh persenjataan, soldadu republik pamustunganana henteu junun ngabéla Bandung kalér. Nepi ka dina 23 Maret 1946, dua poé saméméh kajadian Bandung Lautan Api, soldadu sekutu nepikeun ultimatum kadua kalawan nungtut Soldadu Republik Indonésia (TRI) mengosongkan Bandung kidul.

Dina mangsa éta Menteri Kaamanan Rahayat Amir Sjarifuddin ngadatangan Bandung sarta maréntahkeun TRI pikeun mengosongkan dayeuh. Sanajan beurat haté paréntah éta diturut ogé. Tapi saméméh ninggalkeun Bandung, TRI ngalancarkeun serangan ka pos-pos soldadu sekutu.

Di tengah perang anu pohara rongkahna pajoang Republik ngalawan soldadu sekutu éta pisan sosok nonoman 19 taun, Mohammad Toha sarta balad seperjuangannya Mohammad Ramdan junun ngajalankeun misi ngaledakkeun gudang mesiu ku kituna ngajadikeun dayeuh Bandung katutup seuneu anu ngabubula. Kajadian éta disebut Bandung Lautan Api. Duanana rela ngorbankeun nyawa milu gugur dina ledakan dahsyat éta.

 

Andi Rustandi Sunarya (Robah Basa ka Basa Sunda)

Dicutan tina pedaran :

–   http://www.asal-usul.com, (Adnan Perambahan) : Sejarah Bandung lautan Api

–   www.merdeka.com, Sabtu, 17 Agustus 2013 :  “Kisah pemuda 19 tahun sang penyulut Bandung Lautan Api”

Posted on December 6, 2013, in Sajarah. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: