Motif Batik di Jawa Barat (Parahyangan)

Motif Batik di Jawa Barat (Parahyangan)

Batik lain waé diproduksi di Pekalongan, Solo, Surakarta atawa Yogyakarta. Wanda corak sarta kelir batik dipangaruhan ku sagala rupa pangaruh deungeun.

Batik Parahyangan (Jawa Barat) loba nyerepan pangaruh ti lingkungan sakurilingna, utamana Jawa Tengah, sarta nagara séjén, saperti Arab, India sarta Cina. Corak, ragam sarta motif batik Parahyangan lobana leuwih ti 3.000 jinis.

Lolobana nyokot unsur kahirupan sabudeureunana sarta budaya tradisional. Sanajan batik tumuwuh saprak mimiti abad ka 19, kagiatan ngabatik di propinsi ieu ngembang pesat dina abad ka 20, utamana di wewengkon Cirebon, Indramayu, Ciamis, Tasikmalaya sarta Garut.

Saban wewengkon miboga corak sarta motif pangsoranganna anu has ku kituna timbul sebutan trusmian, dermayon,t asikan sarta garutan.

Batik ogé diciptakeun di sajumlah wewengkon Jawa Barat. Diantarana:

1. Batik Ciamis
Sedengkeun pikeun motif Batik Ciamis nyaéta campuran ti batik Jawa Tengah sarta pangaruh wewengkon sorangan utamana motif sarta kelir Garutan.

Image
Motif Batik Ciamis / Ciamisan

2. Batik Cirebon: Batik Pesisiran, Batik Keratonan sarta Batik Trusmi
Aktual Di Cirebon kelir lawon sacara gurat badag cerah sarta marahmay, beureum, kayas, bulao wiati sarta héjo pupus. Kelir batik tradisional pangpuseurna dina tilu kelir nyaéta krem, hideung, sarta cokelat. Batik Keratonan biasana boga warna coklat soga atawa kaemasan.
Motif batik Cirebon loba dipangaruhan wanda hias ti Cina,India sarta Arab. Hal ieu patali jeung sajarah Cirebon anu jadi dayeuh palabuhan penting dina abad ka 15.

Image
Motif Batik Mega Mendung (Cirebonan)

3. Batik Garut atawa Garutan
Aktual Kelir cerah sarta pinuh dina sisi séjénna, jadi ciri has batik Garutan. Didominasi kelir dasar krem atawa gading (gadingan), bulao sarta soga rada beureum. Ayana kelir wungu dina corak / desain batik garutan.
Motif batik garutan nyokot téma kahirupan masarakat sapopoé kawas kendi, papatong, kukupu, anyaman awi sarta kurungan kotok.

Image
Motif Batik Garutan

4. Batik Indramayu: Batik Dermayon sarta Batik Paoman
Aktual Awalna Batik Paoman ngan ngabogaan dua kelir, nyaéta kelir lawon sarta kelir motif. Kelir motif ogé masih tradisional, kawas bulao kolot atawa coklat kolot. Kiwari kelir-kelir dina Batik Paoman leuwih rupa-rupa.
Motif batik Indramayu loba nyokot unsur flora sarta fauna anu jadi ciri has wewengkon basisir, umumna biasa, lugas sarta naturalis, henteu nincak kana pakem-pakem nu tangtu kawas batik Solo sarta Jogjakarta.

Image
Motif Batik Indramayu

5. Batik Sumedang atawa Batik Kasumedangan
Kalawan kelir lawon beureum, motif batik Kasumedangan nyaéta berpola ceplokan motif utama dina kasang vertikal, horisontal atawa polos sarta manggihan harti-harti simbolis ti motif-motif kasebut.

Image
Batik Sumedang Motif Mahkota Binokasih

6. Batik Tasikmalaya: Batik Tasikan, Batik Karajinan (Wurug), Batik Sukaraja / Sukapura (Batik tulis has Tasikmalaya)
Komo dina mangsana, kejayaan batik Tasik geus nyieun dayeuh ieu katelahna puseur industri batik di kidul Jawa Kulon. Kawas hayang mengulangi kejayaannya di mangsa tiheula. Urang Tasik kiwari ngoréjat mengangkat balik batik Tasik minangka produk komoditi unggulan. Motifnya memang has, sehinga meujeuhna dikenakan minangka busana anu nyieun saha ogé anu maké manéhna tampil simpatik, diantarana motif batik Tasik nyokot téma payung sarta henteu mikawanoh kelas sarta status sosial.

ImageImage
Pangrajin Batik Sukapura

Bahan lawon Batik

Jenis lawon pikeun batik anu ilaharna paké diantarana:
1. Lawon Primisima
Lawon katun prima panglemesna anu baisanya dipaké pikeun lawon batik tulis.

2. Lawon Rajawali
Lawon katun prima anu serat bulunya geus dibeuleum.

3. Lawon Garuda
Lawon katun anu serat bulunya tacan dibeuleum.

4. Lawon Locatex
Lawon katun anu serat bulunya tacan dibeuleum.

5. Lawon Paris
6. Lawon Doby
7. Lawon Viscose
8. Lawon Sutra Crepe
9. Lawon Rayon, jeung réa-réa deui.

Dicutat tina sababaraha pedaran
Alih Basa : Andi Rustandi Sunarya

Posted on December 30, 2013, in Budaya Sunda. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: