Pacici-cici putri

Pacici-cici putri mangrupakeun salah sahiji kaulinan barudak nu biasa dilakukeun saeutikna ku 2 urang atawa 3 urang, boh lalaki atawa awéwé, dina éta pangulinan maranéhna ngariung, lalaki bari sarila, awéwé bari émok, tuluy tiap urang neundeun 2 ramona séwang-séwangan, kalawan dipingpin ku salah saurang, nu mingpin éta nunjukan ramona nu diriungkeun tadi (majarkeun ngitung) bari maké kawih :

Anu nunjukan : “Pacici-cici putri, sérélék kembang sapatu, ma épon – ma épon, lamun hayang kembang naon?”
atawa pananyana anu lian, gumantung kana wewengkon séwang-séwangan.

nalika eureun dina kecap “na-on?” nu katunjuk (salah sahiji ramo-na, otomatis jadi nu katanyaan) sina ngajawab éta pananya (nyebutkeun salah sahiji ngaran kekembangan, bébas rék kembang naon baé ogé, ngan engké kudu bisa méré sindiran ku éta rupa ngaran kembang nu disebutkeun
(contona baé : kembang cau, tina kecap “cau” kadituna jadi kecap “bau”)
Nu katanyaan: “Kembang cau,” (contona eta nu katanyaan ngarana si ucup)
Saanggeus ngajawab, tuluy ramo nu tadi ditareundeun deui
.
Anu nunjukan : “Mang ucup, mang ucup, palay kembang cau, kabogohna kanu bau.”
Nalika keur ngucapkeun éta kalimah, anu mingpin bari nunjukan deui ramo-ramona, dimimitian tinu ngajawab tadi, saha waé ramona nu katunjuk ku kecap nu terahir diucapkeun (“ba-u”), otomatis si éta nu bakal mingpin dina jirangan nu satuluyna.
Kaulinan ieu mantuan barudak pikeun ngembangkeun “kecerdasan intelektualnya”. Sabab, kaulinan kasebut baris ngagali
wawasan / kanyaho barudak ka rupa-rupa kanyaho / ‘pengetahuan’.
Iklan

Posted on Desember 31, 2013, in Kaulinan Barudak Baheula. Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: