IKET

Image

Guaran : Kang Mochamad Asep Hadian Adipradja

Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya

 

Hapunten sateuacanna, seja ngadugikeun pamendak anu nembé kasungsi.

Dina unggal kabudayaan, loba pisan hal anu bisa urang tempo sarta perhatikeun, sarta urang nikmati,diantarana nyaéta, sora, gerak, kaéndahan, adat, papakéan jeung karagaman liana gumantung ti jalma anu ngarasakeun, sarta ngalakonanana.Tapi ti sakabéh wanda kabudayaan kasebut, aya hiji hal anu henteu kungsi leupas dina pelaksanaanana, nyaéta pakéan atawa busana.

Saban ritual acara anu aya patula-patalina jeung kabudayaan, tangtu para palaku moal leupas ti pakéan nu ngarojong pikeun lumangsungna acara kasebut, saperti halna dina pagelaran seni sora, seni katangkasan, upacara adat, komo nepi ka kawinan ogé henteu leupas ti pakéan adat. Anu henteu leupas ti kalengkepan busana kasebut nyaéta IKET. Tapi pikeun kampung adat, iket mangrupa hal anu henteu ahéng deui sarta dina mangsa ayeuna di dayeuh, para nonoman geus ngagunakeun iket dina sapopoéna..

Iket sorangan dina jaman baheula, mangrupa panutup sirah sarta fungsi séjénna nyaéta minangka pakakas pikeun mawa hiji hal, komo ogé jadi salah sahiji pakarang pikeun bela diri (nurutkeun sawatara asal ti artikel séjén, sarta diperkuat kalawan hasil pedaran sesepuh di kampung kampung). Tapi lain motif, lain harga sarta lain darajat pikeun anu maké iket, salah sahiji hal anu mangaruhan hal ieu téh ti téknik sarta jenis lawon, ku kituna beuki alus hiji lawon tangtu beuki mahal, sarta ngan bisa dibeuli ku jalma anu miboga pangabisa leuwih, namung anu pangutamana nyaéta harti ti iket éta sorangan.

Disababaraha wewengkon Iket disebut ogé jeung Telekung,Totopong, Udeng, Bendo, Romal, atawa ngaran-ngaran séjénna anu tacan dipikanyaho. Salambar lawon anu ngawangun Sagi opat, kalawan kotak dibagian jerona kalawan posisi nyangéyéng / diagonal, cacak jiga taplak méja tapi ngandung falsafah anu lega boh ti harti dasar, boh ogé ti cara meungkeutna, sarta di mana tur iraha iket dipaké.

Saterusna naon éta anu dimaksud kalawan IKET? ti hasil anu kuring pilampah ti sababaraha kokolot di Bandung sarta kampung adat, wangun dasar iket idéalna kudu ngawangun masagi (bujur sangkar), bagian tengahna aya bagian pasagi kalawan posisi diagonal (henteu se arah jeung wangun dasar lawon). Harti singget unggal tilepan 4 sisi nyaéta : 4 unsur kahirupan, saterusna sanggeus ditilep sarta dibagi dua, mangka ngawangun segi 3 anu ngandung harti Tri Tangtu.

Saterusna naon anu dimaksud kalawan IKET SUNDA? Loba jelema anu mindeng méré ngaran atawa néangan sarta maké IKET, saterusna di tambahkan kalawan kecap SUNDA, ngajadi IKET SUNDA. Sabenerna nyaéta harti anu lega lamun dikaitkeun antara 2 kalimah kasebut, kecap IKET, kawas guaran kuring diluhur, sarta kecap SUNDA bisa urang artikan ogé minangka beulahan wewengkon antara SUNDA BADAG sarta SUNDA LEUTIK, saterusna di handap ieu kira kira harti atawa saeutik gambaran ti IKET SUNDA nurutkeun pamadegan kuring

  1. Tempat nyieun : Sumedang, Garut, Ciamis, Tasik., jsb. Hal ieu dikategorikeun loba jelema anu ngomong Jawa Kulon nyaéta SUNDA, mangka dayeuh atawa wewengkon anu aya dina wewengkon Jawa Kulon disebutkeun Urang Sunda;
  2. Motif / corak : Kopi peupeus, Hanjuang, Kembang Boled,dsb. Motif ieu patali jeung has ti séwang séwang wewengkon / dayeuh pengrajin, anu jadi ciri;
  3. Cara mengkeut: Barangbang Semplak, Paros, Udeng, Bendo, dsb. Dumasar cara mengikat anu tinangtu béda kalawan wewengkon séjén, sarta jadi hiji ciri deui anu urang piboga;
  4. Harti : Nyaéta sagala hal anu kaeusi dina ka-sunda-an, alus éta ajaran, pangarti, falsafah hirup, silsilah ti katata nagaraan, jsb.

Kurang leuwihna kawas éta bagbagan nurutkeun pamadegan kuring ngeunaan IKET SUNDA, tapi urang henteu bisa ngomong yén jelema anu henteu maké iket henteu nyunda, saha anu nyangka lamun anjeunna leuwih dibandingkeun urang ngeunaan ka-sunda-an, sarta urang ogé anu ngagunakeun IKET hadéna henteu adigung / gedé sirah saupama ngagunakeun IKET, tapi lain halna lamun urang ngeunteung ka masarakat anu aya dina hiji lingkungan kampung Adat, sabab dina sapopoéna maranéhanana ampir sok ngagunakeun IKET, sarta aya ogé anu henteu ngagunakeun iket dina sapopoéna, tapi di utamakan dina mangsa / sawala nu tangtu.

Dina aplikasi saban poéna, sakapeung urang resep nempo hiji jalma anu ngagunakeun iket, anu motifna ti wewengkon wétan, kalawan ngomong yén ieu iket sunda, nurutkeun pamadegan kuring éta bisa waé meureun anu manéhna terapkeun, nyaéta pola beungkeutan sarta harti kasundaanya, atawa tibalik, kalawan motif ti Jawa Barat tapi iket na dijieun kawas ti wewengkon wétan, atawa ti wewengkon-wewengkon séjénna.

”Caringcing pageuh kancing, saringset pageuh iket”

_/|\_

RAHAYU

Mochamad Asep Hadian Adipradja ( catetan lalampahan 2008 – 2013 )

Posted on January 2, 2014, in Budaya Sunda. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: