Sajarah Iket

Image

Iket mangrupa jenis tutup sirah tradisional anu dijieun ti lawon sarta dipaké kalawan téknik husus kawas ditilep, digulung, sarta dibeungkeutkeun minangka beungkeutan anu panungtung. Iket dipaké ku lalaki ti sagala rupa golongan alus ajengan, penghulu, pagawé pamaréntahan, masarakat golongan handap, mimiti ti budak umur sakola nepi ka kolot, sarta ogé gegedén / inohong.

Iket disebut ogé totopong, telekung, udeng anu dijieun ti lawon atawa boéh atawa mori. Totopong mangrupa wangun iket anu leuwih rapih. Tiheula boéh diartikeun lawon. Aya anu disebut boéh alus (lawon lemes), boéh siang (lawon beureum) sarta boéh larang atawa lawon anu ngandung kakuatan. Ayeuna kecap boéh hartosna lawon bodas, anu nurutkeun kamus Umum Basa Sunda [4] boéh nyaéta lawon bodas ti kapas. Lawon anu leuwih lemes ti boéh disebut kaci. Kecap boéh ayeuna ieu ngalaman “penyempitan harti” jadi lawon bodas anu dipaké pikeun mungkus mayit atawa layon atawa anu dipikawanoh kalawan lawon kafan. Lawon pikeun iket Sunda sajaba ngagunakeun batik, dina jaman baheula saméméh mikawanoh batik ngagunakeun lawon polos anu disebut hideungan (lawon boga kelir hideung) anu dipikawanoh kalawan ngaran Sandelin. Lawon ieu bisa ogé dipaké pikeun calana panjang, kamprét, sarta calana pangsi.

Sajaba iket, masarakat Sunda ogé mikawanoh tutup sirah anu séjén anu dijieun ti lawon kalawan téknik nu tangtu ,nyaéta teregos sarta igal. Teregos mangrupa tutup sirah anu dijieun ti lawon kawas tutup sirah anu dipaké dina pakéan urang Arab sarta urang India, sedengkeun igal mangrupa beungkeut sirah atawa pakakas pikeun nguatkeun kalungguhan sorban. Igal dijieun ti benang sutera atawa ti jenis benang séjén.

Tutup sirah atawa kabéh barang anu dipaké di sirah (headgear) mangrupa palengkep busana, alatan éta perkembanganana ogé saluyu jeung perkembangan widang busana. Seiring kalawan fungsi busana, dina mulanya tutup sirah dikenakan pikeun nutupan sirah ti montéréngna panonpoé sarta cai hujan. Kabiasaan maké tutup sirah geus lumangsung lila. Dina mangsa prasejarah jelema ngamangpaatkeun tutuwuhan anu dauna rubak anu tumuwuh di sakurilingna pikeun nutupan sirah. Mangsa manusa ngagunakeun kulit kai minangka bahan keur nyieun papakéan / baju, tutup sirah dijieun ogé ti bahan anu sarua ku cara disambung-sambungkeun.

Kanyaho manusa di widang téknologi ngahasilkeun lawon anu bisa dipaké keur ngalengkepan papakéan ku cara dibeungkeutkeun dina sirah. Pamakéan tutup sirah anu dikaitkeun reujeung ‘nilai adat istiadat’ atawa tetempoan hirup biasana ngabogaan harti sarta perlambang. Harti sarta perlambang dina papakéan aya sahubungan jeung hadirna Lembaga Pamaréntah atawa pranata sosial babarengan jeung mecenghulna karajaan dina mangsa Hindu-Hudha, Islam, atawa Pamaréntahan Kolonial. Dina mangsa éta lahir wangun-wangun tutup sirah anu bisa ngabédakeun kalungguhan sosial hiji jalma. Sajaba bentukna, béda-béda ogé tina bahan sarta wanda hiasan anu dibarengkeunana.

Tutup sirah kira-kira mecenghul dina waktu manusa merlukeun hiji hal pikeun nutupan awakna utamana sirah. Pikeun meunangkeun nu nutupan sirah, manusa ngamangpaatkeun bahan-bahan alam anu aya di sakurilingna, kawas tutuwuhan anu berdaun rubak nyaéta daun taleus sarta daun cau. Henteu ngaliwatan prosés nyieun alatan sipatna anu gampang diala, daun-daun kasebut bisa langsung dimangpaatkeun minangka nu nutupan.

Perkembangan saterusna, nu ngajaga sirah dijieun ti bahan-bahan alam antara séjén ti kulit awi. Sawatara lembar potongan kulit awi disambungkan sarta bentukna buleud ku kituna bisa nutupan bagian sirah. Barang sarupaning ieu disebut dudukuy. Kapinteran masarakat dina nganyam geus ngabeungharkeun rupa=rupa wangun dudukuy di Jawa Barat jeung mecenghulna dudukuy cetok. Kiwari nyieuna henteu kawates dina dudukuy waé tapi ngembang jadi wangun-wangun séjénna diantarana topi bergaya Éropa.

Pamakéan tutup sirah ogé disambungkeun jeung étika ngahormat ka ‘atasan’ atawa inohong anu diagungkan. Hal ieu mecenghul sanggeus manusa mikawanoh simbol atawa perlambang minangka perwujudan ti hiji pamenteu hirup. Nurutkeun pamenteu masarakat, pamingpin atawa kapala suku nyaéta pangawasa agung anu bisa ngurus kahirupan, ku kituna manusa bisa hirup aman, tingtrim, sarta bagja. Ku alatan éta pamingpin perlu dijungjung luhur sarta dipihormat. Pamakéan iket dina sirah aya patula-patalina jeung ayana kabiasaan kaum lalaki mangsa harita pikeun manjangkeun buukna. Dina sapopoéna buuk maranéhanana digelungkeun di luhur embun-embunan saterusna sirahna dibeungkeut sakitu rupa, ku kituna lamun gelung dileupas buukna henteu ngagebay.

Status sosial masarakat Sunda dumasar kana tilu tingkatan nyaéta golongan cacah atawa somah (jelema lolobana), santana (golongan tengahan) sarta ménak (golongan bangsawan) anu bisa dibédakeun ku pamakéan baju boh busana utama, busana pelengkap oge busana penghiasna. Hal ieu lumangsung alatan ayana pangaruh budaya Jawa ngasupan wewengkon Sunda, dina sajarah pamakéan basa Sunda di Tatar Sunda disebutkeun kaayaan ieu lumangsung minangka pangaruh basa Jawa dina kahirupan babasaan masarakat Sunda. Pangaruh basa Jawa pohara écés dina kahirupan babasaan masarakat Sunda kasampak saprak ahir abad ke-17 nepi ka pertengahan abad ke-19 minangka akibat pangaruh budaya Mataram. Dina mangsa éta fungsi basa Sunda minangka basa tulisan di golongan kaum élit kagerus ku basa Jawa, alatan basa Jawa dijadikeun basa resmi di lingkungan pamaréntahan. Sajaba ti éta tingkatan basa atawa undak usuk basa sarta kosa kata Jawa asup ogé kana basa Sunda anu nuturkeun pola basa Jawa anu disebut undak usuk basa. Jeung pamakéan tingkatan basa jadi stratifikasi sosial sacara nyata dina masarakat Sunda.

Dicutat tina pedaran : Karakteristik Iket Sunda di Bandung sarta Sumedang ( Suciati )
Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya

Posted on January 2, 2014, in Budaya Sunda. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: