R.A.A. Martanagara (1845-1926)

Raden Aria Adipati Martanagara (Bupati Bandung 1893-1918)

Image

R.A.A. Martanagara

Kaping 27 Juni 1893, saurang Patih anu ngabogaan tugas di Afdeling Sukapura Kolot diangkat jadi Bupati Bandung anu kasapuluh, Raden Adipati Aria Martanagara. Anjeuna  ngagantikeun Bupati Bandung kasalapan, Raden Adipati Kusumadilaga, anu pupus dua bulan saméméhna. R.A.A. Martanagara, diangkat minangka Bupati Bandung, padahal anjeuna nyaéta ménak ti Sumedang ku alatan aya patalian jeung putra ti Bupati R.A. Kusumahdilaga anu harita alit kénéh, nembé lima taun, mangka diangkat ti ménak Sumedang. Ayana parobahan kalungguhan ku ménak ti tempat séjén, tétéla ngabalukarkeun konflik jeung pacéngkadan.

Image

RAA Martanagara mangsa jadi patih Sumedang

Dina mangsa éta R.A.A. Martanagara keur jadi Demang Patih di Mangunreja Tasikmalaya. Bupati anu dikokolakeun ku ménak Bandung minangka “Dalem Panyelang” ieu, nyaéta turunan para Bupati Sumedang, cicit pangeran Kornel (1791-1828). Bapana ngaranna Raden Kusumayuda, Wedana Cibeureum, sedengkeun indungna Nyi Raden Ayu Tejamirah aya turunan ti para Bupati Bandung. R.A.A. Martanagara dilahirkeun kaping 9 Pebruari 1845. Jadi, sabot diangkat jeung Besluit tertanggal 7 Juni 1893 jadi Bupati Bandung, yuswana parantos 48 taun.

Sabenerna ménak Bandung ogé ngusulkeun sawatara calon Bupati, kaasup putra Dalem Béntang, Bupati tiheula. Tapi usul maranéhanana henteu teu disatujuan ku Pamaréntah Hindia Walanda alatan para calon éta dianggap henteu minuhan pasaratan. Salah sahiji conto nyaéta Patih Bandung, Raden Rangga Somanagara.

 

Aya dua kajadian penting anu kudu dicatet di dieu. Kahiji nyaéta pangbagéa anu henteu maké haté minangka diangkatna R.A.A. Martanagara jadi Bupati. Kadua nyaéta usaha pangwangunan anu dipigawé R.A.A. Martanagara, anu bisa ngahapus sawangan négatif ngeunaan Bupati anu lain “putera wewengkon“, sarta katilu nyaéta ngeunaan R.A.A. Martanagara minangka sastrawan. Kajadian pamungkas nyaéta ikaluarkeunana Undang-undang Desentralisasi sarta Otonomi, ku kituna ibukota Kabupatén Bandung jadi Gemeente (kotapraja).

Bandung baheula dibebenah ku R.A.A. Martanagara kalayan ngayakeun sababaraha program dina mangsa pamaréntahanana, antara séjén :

  1. Imah-imah nu aya di Bandung anu masih make kalakay digantian ku kenténg. Anjeuna narékahan ambéh padumukan nu nyicingan di Bandung asup standar meujeuhna. Manéhna ogé tuluy ngalatih anu nyicingan pikeun nyieun kenténg sarta bata. Para ahlina husus didatangkan langsung ti luar wewengkon. Urut padumukan nu nyicingan anu digawé nyieun kenténg sarta bata ieu aya di wewengkon Kampung Balubur Hilir (di hareupeun Rumah Dines Panglima Kodam III Siliwangi). Ku alatan éta, wewengkon ieu dipikawanoh Merdika Lio (Merdika = merdeka, Lio = kenténg) anu hartina kira-kira leupas pajeg pikeun nu nyieun bata sarta genting.
  2. Alatan lobana ranca-ranca di Dayeuh Bandung, utamana wewengkon kidul, wewengkon ieu dijadikeun pasawahan. Nepi ka ayeuna masih aya urutna (contona wewengkon Buah Batu, pasawahan pamungkas di perkotaan anu kiwari diurug). Tiheula wewengkon sabudeureun Jalan Moh. Toha ka kidul nyaéta wewengkon pasawahan sarta balong. Urang ayeuna mikawanoh contona aya wewengkon Situ Saeur (Situ = danau, saeur = timbun) di wewengkon Kopo anu mangrupa wewengkon pasawahan ogé. R.A.A. Martanagara mangsa éta nyadar yén lamun wewengkon ranca-ranca diingkeun baris jadi sarang reungit malaria. Wewengkon Lebak Gede (Tamansari) ogé teu tinggaleun dibebenah, nyaéta kalayan ngabenerkeun saluran Walungan Cikakak sarta Walungan Cikapayang.
  3. Lamun apal wewengkon Sasak Gantung anu aya di deukeut alun-alun (deukeut sakola As-salam) perenahna di wewengkon Balong Gede, éta mangrupa salah sahiji titilar R.A.A. Martanagara dina widang ngabenerkeun lingkungan. Bupati anu kungsi sakola di Sakola Téknik (Ambachtschool) ieu miboga kabiasaan pikeun turun langsung ka lapang dina mariksa pagawéan pangwangunan. Anjeuna maréntahkeun ambéh wangunan-wangunan ti kai atawa awi diganti ku tembok ambéh leuwih kuat ur weweg.
  4. RAA Martanagara miboga andil dina mérésan Jalan Braga minangka puseur perdagangan / balantik. Anjeuna ngadegkeun puseur-puseur pertokoan, bank, sarta kantor pausahaan di sapanjang Jalan Asia Afrika (Alun-alun Bandung). Nepi ka kiwari wewengkon Asia Afrika tetep jadi puseur bisnis, ti arah Kosambi – Jalan Sunda nepi ka Jalan Sudirman.

 

Program-program séjén ogé teu éléh revolusioner. Martanagara ngeusian kas wewengkon kalayan maréntahkeun melak sampeu gegedéan, alatan sampeu mangsa harita keur payu di pasaran dunya. Hasil kas dipaké pikeun program-program séjén, kawas ngalegaan wewengkon pasawahan jeung ngabenerkeun sistem irigasi. Martanegara komo ngungkabkeun, yén taneuh baris leuwih kapaké lamun dipelakan dibandingkeun diurug pikeun dijadikeun padumukan. Sedengnkeun program irigasi diwujudkan liwat “Mega proyék irigasi Cihea”, anu méakkeun sajuta gulden. Meureun ngan di mangsa Martanagara wungkul lega wewengkon pasawahan henteu ngurangan bareng majuna kasajahtraan hiji dayeuh, malahan beuki ngalegaan. Dina taun 1896 lega areal paawahan ngahontal 800.000 ambeu. Sarta sabot taun 1912 ngahontal 1.000.000 ambeu.

Pangwangunan prasarana umum ogé henteu dipopohokeun. Pikeun ngagampilkeun aksés kaluar asup wewengkon, anjeunna ngawangun jambatan/sasak (sasak awi) di sawatara walungan badag di sabudeureun Bandung. Dina waktu singget geus diwangun lima jambatan di Citarum; anu nyambungkeun Cicalengka – Majalaya, Ujungberung – ciparay, Dayeuhkolot – Banjaran, Cimahi – Kopo, sarta anu pamungkas nyambungkeun Rajamandala jeung Cihea, di mana arus patalimarga ti sarta ka Batavia ogé Bogor junun diheuleutan. Komo sabot pajabat kolonial ngadongdon proyék-proyék ieu, disangkana Martanagara nyaéta saurang insinyur téknik lulusan Walanda. Dua taun saterusna, kalima sasak awi ieu geus dirobah ku anu bahana beusi.

Image

sasak awi anu meulah susukan citarum

Image

sasak beusi anu meulah citarum taun 1917

Martanagara ogé junun ngawangun irigasi sawatara taman di Bandung kawas Taman Merdeka(Pieterspark), Taman Nusantara (Insulindepark), Taman Maluku (Molukenpark), sarta Taman Ganesha (Ijzermanpark).

Taun 1897 Martanagara kedah kedah ngarandapan dikantun ku isrtina. Raden Ayu Sangkanningrat tilar dunya sabulan saréngséna ngababarkeun putra kahijina, Aom Singgih. Anjeunna dimakamkan di Karang Anyar. Sataun saterusna anjeuna nikah deui ka putri ti Pangeran Sugih, nyaéta Nyai Raden Rajaningrat.

Taun 1904. Pikeun ka sakitu kalina, dongkap Raden Dewi Sartika ka kantor Martanagara. Raden Dewi nyaéta putri ti Somanagara, anu ngarempag dina mimiti kapamingpinanana. Raden Dewi datang pikeun kasakitu kalina ngadeuheun pikeun diidinan muka sakola pikeun kaum wanoja, ti golongan naon waé. Martanagara katandangan kabingbang, paniatan Raden Dewi mangrupa huji paniatan anu pohara mulia sarta progresif dina mangsa harita. Tapi di sisi séjén baris ngabalukarkeun kahariwang pikeun kaum priyayi, utamana para wanojana. Alatan sakola nyaéta eksklusivitas anu ngan ditampa kaum priyayi sarta kaum aya. Namung dina pamustunganana, katresnana dina kamajuan nyieunana ngidinan paniatan Raden Dewi muka sakola. Ambéh henteu matak ibur teuing, sakola Raden Dewi ditempatkeun di buruan imah dinesna. Pangrojongna dina sakola anu jaga ngaranna Sakola Kautamaan Istri kasebut nerus, komo sabot sakola néangan tempat anyar alatan ngalobaan murid, Martanagara milu udunan (ti pésak sorangan) babarengan Raden Dewi pikeun meuli hiji taneuh di Ciguriang tur ngawangun wangunan ti kai sarta awi.

Rupa-rupa pangajén kungsi anjeunna tarima sabot nyekel kalungguhan minangka bupati. Taun 1900 pangajén Bintang Emas anjeunna tarima ti pamaréntah kolonial. Taun 1906 nampa gelar Adipati. Taun 1909 anjeunna meunangkeun pangajén pangluhurna, nyaéta Payung Emas (golden parasol) ti pamaréntah. Anjeunna ogé kungsi meunang gelar cahara / kahormatan ti Raja Siam, “Officer of the Order of the Crown of Siam”.

Taun 1918, sanggeus 25 taun nyekel kalungguhan bupati Bandung, Martanagara ngarasa geus waktuna manéhna pikeun mundur. Umur anu geus nincak 74 taun ngahésékeunana pikeun digawé kalayan fokus sarta alus. Manéhna ogé resmi mundur babarengan kalayan dikaluarkeunana surat kaputusan resmi pamaréntah tanggal 14 Oktober 1918.

Martanagara méakkeun mangsa kolotna di Sumedang, tempat kalahiranana. Tempat ancikna di mangsa pangsiun ieu pundah-pindah. Kahiji manéhna nempatan bagian kidul Kompleks Kabupatén, tuluy manéhna diinjeum hiji imah ku saurang Walanda, bari manéhna ogé ngawangun hiji imah di Burujul, palebah kulon dayeuh Sumedang. Anu dicicinganana nepi ka pupusna, saméméh dimakamkan di Kompleks Astana Gunung Puyuh. Teu acan kapendak pedaranana perkawis iraha anjeuna ngantunkeun.

 

Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya

Dicutat tina sababaraha pedaran :
– R.A.A.MARTANEGARA Periode 1893-1918
(http://www.bandungkab.go.id/arsip/2399/bupati-raamartanegara-periode-1893-1918)

– Catatan Ci Kapayang
(http://mooibandoeng.wordpress.com/2013/12/17/catatan-ci-kapayang-10-11-13)

– WIKIPEDIA
(id.wikipedia.org/wiki/Martanegara)

– Mengenal Bupati Bandung
(http://www.informasi-bandung.com/2013/04/mengenal-bupati-banduang-raa.html)

Posted on June 6, 2014, in Sajarah. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: