Sajarah Ngaran Jalan di Kota Bandung

Peta Bandung 1928

Peta Bandung taun 1928

 

Kantos jalan-jalan di Kota Bandung? Ayeuna urang guar sajarah / cukang lantaran pangaranan Jalan di Dayeuh Bandung

 

Jalan Wastukancana Bandung

Jl. Wastukancana mindeng disingget jadi Wastu. Ngaran ieu dicokot ti ngaran saurang raja Pajajaran ngaranna Niskala Wastukancana. Dina mangsa perang Bubat, Wastukancana umurna kakara 9 taun. Sepuh sarta lanceuk Wastukancana, Prabu Linggabuana sarta Dyah Pitaloka, tiwas di medan Bubat. Wastukancana naék tahta mangsa umurna 23 taun. Anjeunna nyekel kaluuhan Pajajaran salila 103 taun 6 sasih sarta 15 poé.

Baheula ngaran jalan Wastukancana ieu téh Engelbert Van Bevervoordeweg. Wuih, rada lieur enya pikeun létah urang, Kaptén Engelbert van Bevervoorde nyaéta pelopor dunya penebangan militer Walanda. Anjeunna pupus taun 1918 sanggeus kapal Glenn Martin anu dikamudikeunana ragrag di Bandara Sukamiskin. Pikeun miéling kana jasana, pamaréntah Walanda nyieun patung dirina dina taun 1920. Patung kasebut disimpen di hiji péngkolan jalan anu ayeuna nyaéta Jalan Wastu Kencana. Sanggeus Indonésia merdika, patung kasebut dipindahkan ka Musieum Bronbeek di Arnhem, Walanda.

Jalan Siliwangi Bandung

Baheula jalan ieu ngaranna Dr. De Greerweg. Kecap Siliwangi dicokot ti saurang inohong mitologis sarta legendaris dina satra sarta sajarah Sunda, nyaéta Prabu Siliwangi. Prabu Siliwangi nyaéta raja Pajajaran anu kaceluk alatan kapamingpinanana bisa ngajadikeun masarakat Pajajaran anu sejahtera, adil sarta makmur. Jalan Siliwangi diwangun pikeun ngagampilkeun hubungan antara bagian kulon sarta wétan dayeuh Bandung. Pangaranan Siliwangi dipigawé pikeun miéling inohong kasebut. (asal : Buku TOPONIMI Dayeuh Bandung ku T. Bachtiar dkk)

Jalan ieu kaceluk pisan di Bandung. Ayamural” pang panjangna di Indonésia anu mindeng dijadikeun ‘kanvas’ réncang-réncang ti Seni Rupa ITB. Wewengkon jalan Siliwangi tetep hieum ku tatangkalan anu badag sarta kolot. Lamun jero peuting sakapeung lampu jalanan henteu murub, balukarna kaayaan di jalan kasebut poék mongkléng di sawatara titik.

 

Jalan Banceuy Bandung

Banceuy nyaéta ngaran jalan di dayeuh Bandung anu meulah ti jalan Asia Afrika (salah sahijina). Di Jalan ieu urang bisa ngadatangan salah sahiji pabrik kopi ngaranna Kopi Aroma. Sajaba pabrik, di dieu ogé tokona. Jadi bisa bari nempo cara nyieun kopi, urang bisa ogé meuli kopi-kopina.

Dina Kamus Umum Basa Sunda (KKUBS), Banceuy diartikeun minangka kampung anu ngahiji kalayan istal (kandang kuda). Kampung di dieu hartina tempat ancik béar pangurus kuda (sarta karétana). Ku kituna pangaranan wewengkon ieu dipigawé atawa diadaptasi dumasarfenomena sosiologis‘. Nyaéta kaayaan anu kungsi lumangsung di wewengkon kasebut ngeunaan ogé kalayan hal-hal anu kungsi dialaman ku masarakat.

Wewengkon Banceuy tiheula kungsi dijadikeun tempat istirahat sarta tempat ngaganti kuda, hususna pikeun kaperluan transportasi sarta nepikeun barang-barang pos. Baheula surat dikirim kalayan ngagunakeun jasa transportasi kuda. Kumaha kirana lamun barang pos kudu dikirim ti Semarang ka Bandung? Tangtu teu mahi ngan ukur ku ngagunakeun kuda anu éta-éta waé. Tapi kudu digantian. Tah di Banceuy pisan tempat ganti kuda ieu.

Baheula ogé di wewengkon ieu aya hiji loji (panjara) anu nyabeulahan jeung kandang kuda. Panjara Banceuy ngaranna. Pamaréntah kolonial penah menjarakeunn Soekarno di dieu. Sél tempat Soekarno dikurung ‘dimusieumkeun, sedengkeun wangunan panjara anu séjén geus diroboh sarta ayeuna jadi ruko. Alatan tempatna anu nyabeulahan jeung kandang kuda, mangka wewengkon ieu ogé kungsi disebut Loji Banceuy.

Banceuy ngaran asal jalanana nyaéta Bantjeuyweg sarta diresmikeun pamaréntah kolonial dina taun 1871. Ayeuna jadi jalan Banceuy.

 

Jalan Buah Batu Bandung

Pikeun anu tacan apal, Bandung éta baheulana nyaéta hiji situ anu kacida legana. Nuturkeun kana parobahan jaman, cai situ ieu saat sarta némbangan daratan / tegal anu dibarengan sababaraha lengkob anu masih kakeueum ku cai. Diantara sakitu loba lengkob cai, aya hiji talaga anu loba babatuan.

Di sisi talaga éta loba aya tangkal buah (Indo : mangga). Nempo kaayaan kawas éta, masarakat anu ancik disabudeureunana sacara spontan nyebutkeun wewengkonna jadi Buah Batu. Ayeuna wewengkon ieu jadi wewengkon anu ramé. Masarakat Bandung nyebutkeun Buah Batu jadi Bubat.

 

Jalan Cihampelas Bandung

Ieu mangrupakeun salah sahiji jalan anu panglobana didatangan anu pelesir, wisatawan lokal sarta internasional, nya éta Jalan Cihampelas. Pangaranan jalan ieu kacipta ngaliwatan dua widang : Hidrologis sarta Biologis.

Cihampelas asalna ti gabungan dua kecap.
1. Ci = Cai
2. Hampelas = Ngaran jenis tangkal anu daunna garihal / kasar, kawas kertas amril (ampelas) anu dipaké pikeun ngosok atawa ngalemeskeun beusi sarta kai.

Ku kituna, Cihampelas lamun dihartikeun bisa ngabogaan dua pangarti. Kahiji, cai anu ngabogaan khasiat pikeun ngalemeskeun kulit atawa ngabersihkeun hal séjénna. Kadua, hiji wewengkon ngocorna walungan anu disakurilingna aya loba tangkal Hampelas.

 

Jalan Léngkong Bandung

Jalan anu dina mangsa pamaréntahan kolonial ngaranna Groote Léngkong ieu hartina “teluk”. Wewengkon ieu dina jaman baheula mangrupa hiji teluk anu badag (hal ieu patali jeung asal muasal Bandung minangka hiji danau purba). Sabot danau Bandung saatt, aya sawatara wewengkon anu masih kakeueum cai. Hiji diantarana disebut Léngkong.

 

Jalan Grootepostweg landian Jalan Asia Afrika

Gedung_Merdeka

Gedung Merdeka

Jalan Anyer – Panarukan dijieun alatan paréntah Raja Walanda Louis Napoleon ka Marschalk Herman Willem Daendles, Gubernur Jenderal Hindia Walanda, dina mimiti taun 1800an. Maksud dijieunna jalan éta téh pikeun nguatkeun pertahanan Walanda di pulo Jawa ti serangan soldadu Inggris anu ceuk béja boga paniatan ngarebut Pulo Jawa ti leungeun Walanda.

Jalan anu dina mansa éta disebut minangka Groote Postweg (groote = great = badag, post = pos, weg = jalan) ieu mentang sapanjang 1.000 km ngaliwatan pulo jawa sarta korban nyawa 30.000 ‘koeli’ pribumi. Bayangkeun lamun dicokot rata-rata, hartina saban 1 km dikorbankeun nyawa 30 urang pribumi pikeun nyieun jalan ieu. Sageus éta, tétéla fungsi Groote Postweg anu utama ieu tétéla gagal dihontal, alatan pamustunganana Walanda taluk ku Inggris sanggeus diserang ngaliwatan Palabuhan Semarang di taun 1811.

Parobahan jadi Jalan Asia Afrika, alatan kungsi diayakeunana “Konferensi Asia Afrika” anu lumasung di Gedung Merdeka Bandung  kaping 18 April – 24 April 1955. Konferensi ieu disumpingan ku 29 wawakil nagara ti Asia tur Afrika, anu mana pamustunganana nagluarkeun “Dasa Sila Bandung” anu eusina “pernyataan mengenai dukungan bagi kerusuhan dan kerjasama dunia”.

 

Jalan Braga Bandung

jalan braga

Jalan Braga Bandung

Jalan Braga pernahna ti mimiti Pertiluan Jalan Asia Afrika (Gedung Merdeka), meulah Jalan Naripan, panungtunganana pas parapatan Wastukancana (Gedung Bank Indonesia). Ngaran Braga sorangan miboga sababaraha harti. Aya nu nyebutkeun yén Braga asalna tina hiji Paguyuban Drama Bangsa Walanda nu dijieun tanggal 18 Juni 1882 ku Peter Sijthot, asistén Résidén nu tempatna di salasahiji wangunan di Braga.

Ngaran Braga sorangan dicokot tina panulis naskah drama Theotilo Braga (1834-1924) sarta Bragi ngaran dewa puisi dina mitologi Bangsa Jérman. Sedengkeun numutkeun ahli sastra Sunda, Braga asalna tina Baraga, ngaran hiji walungan. Nepi ka aya istilah ngabaraga nu hartina leumpang sapanjang walungan. Luyu jeung kamekaran jalan Braga (nu deukeut jeung walungan Cikapundung), tuluy istilah ngabaraga ieu kasohor ka sakumna Hindia Walanda sarta dijadikeun hiji acara lawungan urang Walanda.

Paribasa ngabaraga robah jadi ngabar raga nu hartina némbongkeun awak. Di jaman saméméh PD II, jalan Braga kasohor pisan alatan dijadikeun tempat pikeun aksi paradeu nepi ka aya istilah Bragaderen, nu digabungkeun tina kecap Braga jeung deren nu hartina parade di jalan Braga.

 

 

Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya
Dicutat tina :
– Nurul Wachdiyyah, Bandung Kota Kembang (http://www.bandung.eu/2011/11/asal-mula-nama-nama-jalan-di-bandung.html)
– Wikipedia (http://id.wikipedia.org/wiki/Jalan_Braga)

Posted on June 17, 2014, in Sajarah. Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Hatur nuhun Kang nambihan pangaweruh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: