Kecap Minal Aidin wal-Faidzin

minal-aidin-wal-faidzin

Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya
Dicutat tina sababaraha pedaran

 

Minal Aidin wal-faizin nyaéta talari/tradisi anu ilahar diucapkeun / dikedalkeun sasama Muslim Indonésia, Malaysia , Singapura sarta Brunei mangsa ngarayakeun Idul Fitri, réngsé ngalakonan ibadah puasa dina bulan Ramadan.

Asal Kecap

Kedalan minal ‘aidin wal-faizin ieu nurutkeun saurang ajengan teu pisan-pisan dumasar ti generasi para sahabat atawa para ajengan sanggeusna (Salaf as-shaleh). Omongan ieu mimitina ti saurang penyair di mangsa Al-andalus, anu ngaranna Shafiyuddin Al-huli, sabot manéhna mawakeun syair anu konteksnya nyaritakeun dendang wanoja di poé raya / Lebaran.

Min, hartina : Kaasup
Al-aidin
, hartina : anu babalik
Wa
, hartina : Jeung
Al-faidzin
, hartina : Meunang

Kedalan ieu sacara harfiah ditarjamahkeun jadi “Ti (anu) balik sarta junun”, sacara umum ditarjamahkeun jadi, “Muga urang kabéh asup kana golongan maranéhanana anu balik (ka fitrah) sarta junun (dina latihan nahan diri)”.


Kedalan Idul Fitri numutkeun Sunnah

Sanajan maké basa Arab, kedalan minal ‘aidin wal-faizin ieu moal dipikaharti hartina ku urang Arab, sarta kalimah ieu euweuh dina babsan / kecap kamus basa Arab, sarta ngan bisa ditepungan harti kecap pér kecap waé. Euweuh dasar-dasar anu écés ngeunaan kedalan ieu, boh mangrupa hadist, atsar, ogé anu séjénna.

Aya sababaraha Hadist ngenaan kecap mangsa Idul Fitri : 

Jubair bin Nufair nyarita: “Para sahabat Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam lamun papanggih dina poé raya, mangka ngomong sawaréh maranéhanana ka anu séjénna: Taqabbalallahu minnaa wa minka (Muga Alloh narima ti kami sarta ti anjeun)”. (Al Hafidh Ibnu Hajar dina Fathul Bari [2/446] Dina ‘Al Mahamiliyat’ jeung Isnad anu Hasan )

 

Muhammad bin Ziyad nyarita: “Kuring kungsi babarengan Lebu Umamah Al Bahili sarta sajabana ti golongan sahabat Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam. Maranéhanana lamun balik ti solat Ied ngomong sawaréhna ka sawaréh anu séjén: ‘Taqabbalallahu minnaa wa minka” (Ibnu Qudamah dina “Al-mughni” (2/259)

 

Imam Ahmad nyatakeun yén ieu téh “Isnad hadits Abu Umamah anu Jayyid / Bener. Anjeunna nambahan: “Kuring henteu kungsi mitembeyan ngedalkeun salamet ka seorangpun, tapi lamun aya jelema anu mendahuluiku ngedalkeun manéhna mangka kuring némbalan manéhna. Anu kitu éta alatan némbalan kedalan salamet lain sunnah anu diperintahkan sarta henteu ogé dilarang. Sing saha migawena mangka pikeunana aya conto sarta saha anu ninggalkeun manéhna pikeunana ogé aya conto, wallahu a’lam.” [Al Jauharun Naqi 3/320. Suyuthi dina ‘Al-hawi: (1/81): Isnadnya hasan]
Nurutkeun Ibnu Taimiyah, kedalan Idul Fitri anu luyu kalawan sunnah, Sedengkeun kedalan salamet dina poé Raya Ied / Lebaran, sakumaha kedalan lamun papanggih jeung dulur sa ageman/sa agama sanggeus Solat ‘Ied nyaéta :

Taqabbalallahu minna wa minkum
(Arab: تقبل الله منا ومنكم),
hartina: “Muga Alloh narima amal kuring sarta anjeun”

Taqabbalallahu minna waminkum wa ahalahullahu ‘alaik
(Arab: تَقَبَّلَ اللَّهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ , وَأَحَالَهُ اللَّهُ عَلَيْك),
hartina: “Mugia Alloh narima (amalan) ti kuring sarta ti anjeun sadaya, sarta mugia Alloh nyampurnakeunana ka anjeun.”

Taqabbalallahu minna wa minkum, shiyamana wa shiyamakum. Ja’alanallaahu minal aidin wal faizin
hartina : Mugia Alloh narima (amalan) urang sadaya, puasa kuring jeung anjeun. Jeung mugia urang kabéh asup kana golongan maranéhanana anu balik (ka fitrah) sarta junun (dina latihan nahan diri) jadi jalma anu meunang.”

 

Posted on July 25, 2014, in Talari/Tradisi. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: