Kang Ibing – Budayawan Pituin Sunda

Kang Ibing Budayawan Sunda

Kang Ibing jeung Ny. NiekeKang Ibing nyaéta salah saurang seniman pituin Sunda anu ngaranna ngalégénda nepi ka kiwari. Seniman sarwa/sagala bisa anu ngaran aslina Raden Aang Kusumayatna Kusumadinata ieu lahir di Sumedang dina tanggal 20 Juni 1946 ti pasangan Raden Suyatna Kusumahdinata sarta Raden Kusdiyah. Anjeuna mangrupakeun carogé ti Ny. Nieke sarta bapa tilu urang anak anu ngaranna Kusmadika, Kusmandana sarta Diane.

Kang Ibing Keur NgoraKariérna di dunya hiburan dimimitian minangka nu mawa acara “Obrolan Rinéh” di Radio Mara Bandung. Gaya ngomongna anu maké logat has Sunda nyieun acara anu sarat kalawan kritik sosial ieu bisa jadi leuwih metot sarta karasa pikaseurieun sakaligus antaré/santéy. Ngaran Kang Ibing anu waktu jadi mahasiswa jurusan Sastra Rusia dina Fakultas Sastra Universitas Padjadjaran kungsi nyekel kalungguhan minangka Pupuhu Kasenian Daya Mahasiswa Sunda (DAMAS) sarta Penasihat Departemen Kesenian Unpad ieu ogé beuki dipikawanoh ku loba jalma hususna ku para pecinta Radio Mara.

Dina taun 1970 babarengan jeung Aom Kusman, Suryana Fatah, Wawa Sofyan sarta Ujang, Kusmayatna (Kang Ibing) nyieun hiji group lawak ngaranna De Kabayan. Saban personel dina De Kabayan mintonkeun ciri has pangsoranganna anu ngawakilan etnis nu tangtu. Suryana Fatah contona, biasana tampil dina sosok saurang Tionghoa ngaranna Koh Holiang sarta Wawa Sofyan ngalalakon minangka saurang Jawa ngaranna Mas Sastro. Sedengkeun Kusmayatna sorangan ngagambarkeun saurang jalma Sunda ngaranna Kang Maman landian Ibing, pepek kalawan kopéah sarta lawon sarung anu sok nyangsang di taktakna. Group lawak ieu tétéla gancang meunang tempat lain ngan saukur dina haté masarakat Jawa Barat waé, ogé masarakat Indonésia umumna.


De’ Kabayan

De KabayanDe’ Kabayan nyaéta salah sahiji grup lawak asal dayeuh kembang anu diwangun luhur 5 jalma personil, nyaéta Aom Kusman, Kang Ibing, Suryana Fatah, Wawa Sofyan sarta Mang Ujang. De’ Kabayan midang munggaran dina kisaran taun 1976, benerna sanggeus diwangunna De’ Kabayan mangsa Kang Ibing cikénéh bérés maén film Si Kabayan babarengan Lenny Marlina (anu maénkeun Nyi Iteung) sarta Sofyan Sharna (Sutradara) dina taun 1975.

Saban personél ngabogaan ciri has unggal dina memerankan perannya. Kang Maman landian kang Ibing ngawakilan urang Sunda anu ‘culun’, ku culunna bisa nyieun keuheul lawan ngomong. Aom Kusman nyaéta sosok “playmaker”, pangatur anu calakan keur nyieun alur piomongeun anu biasana jadi sosok pangwarasdina saban carita, Suryana Fatah landian Koh Holiang nyaéta sosok etnis Tionghoa anu teu daék éléh, Wawa Sofyan landian mas Sastro jadi urang Jawa anu saeutik calutak, pamungkas aya Ujang kitu deui urang Sunda anu saukur palengkap sarta alok (anu méré eupan pikaseurieun).

Di éra 80-an kasét lawak memang lain barang anu langka. Sajaba TVRI sarta sagala rupa pentas, eksistensi jumplukan lawak loba dirojong ku penjualan kaset rékaman mangrupa lawakan sarta lagu-lagu maranéhanana. Sajaba De Kabayan aya Surya Grup, Warung Kopi (Warkop) Prambors, Jayakarta Grup, Pancaran Sinar Petromaks, nepi ka Sersan Prambors.

Group Lawak De’ Kabayan ngaluarkeun runtuyan carita, diantarana: Kang Maman Mencari Anak Anjing, hiji carita romantis, carita antara pancén, asih sarta anak anjing. Aya ogé Bebesanan, Ngaronda, sarta Kang Maman Mencari Gadis Jujur, kalawan para palaku : Charles Bronson minangka Kang Ibing, Alan Delon minangka Aom Kusman, David Cion minangka Suryana Fatah, Pernando Sanco minangka Wawa Sofyan, sarta Roger More minangka Ujang. Dibantuan ku ratusan buntut reungit minangka figuran. Ogé di dukung ku béntang-béntang kaceluk kaliber dunya : Boderek minangka seksi konsumsi, Larry Homs minangka seksi kaamanan, Nowskinsky minangka seksi angkutan, sarta Brooke Shield Salon minangka tata rias. Produksi De’ Kabayan anu geus méakkeun waragad jutaan sen. Dibéntangan ku Aom Kusman, Wawa Sopyan, Suryana Fatah, Mang Ujang, sarta Kang Ibing.

Si Kabayan dan Gadis KotaSanggeus suksés ngalakonan dunya lawak, dina taun 1975 Kang Ibing mimiti ngarambah ka dunya layar lébar kalawan ulin dina film dijudulan Si Kabayan arahan sutradara Tutty Suprapto. Majar, dipilihkan Kang Ibing pikeun maénkeunn sipat Si Kabayan anu mangrupa inohong legendaris dina carita rahayat Pasundan alatan Tutty Suprapto ngarasa kataji kana gaya ngomong Kang Ibing waktu masih jadi nu mawa acara di Radio Mara.

Taun-taun saterusna Kang Ibing mimiti milu kalibet dinasababaraha film layar lébar séjénna, kawas: Ateng The Godfather (1976), Bang Kojak (1977), Si Kabayan dan Gadis Kota (1989), Boss Carmad (1990), Komar Si Glen Kemon Mudik (1990), Warisan Terlarang (1990), sarta Di Sana Senang Di Sini Senang (1990).

Kang Ibing Jadi Da’i

Kang Ibing mangsa Da'wahNgasupan éra 90 sarta 2000-an, dibarengan ku nambahan umur sarta mencarna anggota De Kabayan alatan kasibukan séwang-séwangan, Kang Ibing sacara lalaunan mimiti ninggalkeun dunya hiburan sarta pindah ka dunya religi. Manéhna jadi saurang Da’i atawa Penceramah Agama.

Waktu jadi Da’i, lalaki anu kungsi nyekel kalungguhan minangka Diréktur salah sahiji bioskop di Dayeuh Bandung éta mindeng mikeun ceramah ka sagala rupa tempat, ti mimiti wewengkon pilemburan sarta pakotaan di wewengkon Indonésia nepi ka ka mancanagara, kawas Timor Timur sarta Australia. Téma ceramahana umumna ngait masalah kasapoé jeput anu dibarengan kalawan gaya humor anu calakan sarta seger, ku kituna gampang ditarima ku anu ngadangukeunana.

Kang Ibing BerceramahMinangka catetan, di antara-antara kasibukanana minangka saurang Da’i, Kang Ibing kungsi kénéh neuleuman hobi lianna, nyaéta miara domba aduan. Pikeun pangaresepna éta anu hiji ieu Kang Ibing henteu ajrih-ajrih nyokot jukut sorangan di galengan sérang anu aya di kira-kira komplek padumukanana di Pandan Wangi Ciwastra Bandung.

Kang Ibing Tilar Dunya

Sanggeus suksés jadi saurang pelawak, béntang film sarta ogé Da’i, dina tanggal 19 Agustus 2010 lalaki anu resep banyol ieu dipundut ku Nu Kawasa. Serangan jantung anu jadi cukang lantaran pupus anjeuna. Panyakit ieu ogé dirandapan saprak 15 taun katukang. Saméméh maot, Kang Ibing humandeuar seueul, lieur, saterusna utah. Kang Ibing maot alatan ngalaman perdarahan alatan geubis di jero kamar mandi imahna. Manéhna kunsi dibawa ka Rumah Sakit Al Islam Bandung. saméméh nafas pamungkasna dina jam 20.45 WIB.

Rencanana Kang Ibing baris dimakamkan di TPU Gunung Puyuh, Sumedang, deukeut ka astana pahlawan Indonésia asal Acéh Cut Nyak Dhien, dina poé Jumaah 20 Agustus 2010. Mulangna Kang Ibing henteu ngan ninggalkeun kasedih pikeun kaum barayana, ogé pikeun kalolobaan bangsa Indonésia.

Kang Ibing disemayamkeun di imah duka di Jl. Kencana Wangi No.70 Komplek Pandan Wangi Kalurahan Buahbatu, Kacamatan Buahbatu, Bandung. Layonna dimakamkan di Gunung Puyuh Sumedang.

Kang Ibing dikurebkeun 2Kang Ibing disholatkeun 2Kang Ibing disholatkeunPemakaman Kang IbingKang Ibing dikurebkeunPileuleuyan Kang Ibing.

–ooOoo–

Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya
Dicutat tina sababaraha pedaran
:

http://sosbud.kompasiana.com: Kang Ibing Inohong Budayawan Sunda
http://uun-halimah.blogspot.com : Kang Ibing
http://usepsaepurohman.blogspot.com : De Kabayan
Sumber Foto :
– Pikiran Rakyat Online
http://news.detik.com

Posted on August 18, 2014, in Inohong. Bookmark the permalink. 5 Comments.

  1. sae kang, icon budayawan sunda🙂

  2. laman favorit ………….. simkuring asa kumaha kituuuu , bingah pisan aya blog nu Kang Andi Rustandi Sunarya ……………………

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: