Guru Qolbu Een Sukaesih – Anu Luhur Jasana dina Widang Pendidikan

Ibu Een Sukaesih

Guru Qolbu Een Sukaesih Anu Luhur Jasana dina Widang Pendidikan

“Saeutik waé cocoba di jero hirup ieu mindeng nyieun jalma gancang humandeuar / ngeluh. Namung, tingal waé Een Sukaesih anu meunang cocoba tutuluyan, namung teu kasampak aya kacapé dina rarayna.”

Panarima Liputan6 Award éta memang geus 32 taun nalangsara katarajang panyakit Rheumatoid arthritis (RA). Sarta panyakit éta ngabalukarkeun lumpuh salila 26 taun. Namung, anjeuna tetep sumanget pikeun mikeun anu pangalusna keur jalma loba. Een Sukaesih linggih di Dusun Batukarut, RT 01 RW 06, Désa Cibereum Wetan, Cimalaka, Sumedang, Jawa Barat. Warga mikawanoh kana kahadéan jirim ‘Ibu Guru’ istiméwa ieu. Enya, alatan anjeuna saurang anu luhung, umumna jalma mikeun di waktu lapang, namung Een béda. Anjeunna ogé anu ngadegkeun Rumah Pintar (Rumpin) Al-Barokah di bumina.

Rumah Pintar Al Barokah nuju diwangun

Rumah Pintar Al Barokah nuju diwangun

Rumah Pintar Al Barokah Titinggal Ibu Een Sukaesih

Rumah Pintar Al Barokah Titinggal Ibu Een Sukaesih

Anjeuna nyadar, kalumpuhanana meureun ngarépotkeun loba jalma. Namung Een hayang panyakit manéhna éta teu ngeureunkeun dirina mikeun anu pangalusna pikeun loba jalma.

Wanoja kalahiran 10 Agustus 1963 éta inget bener mimiti anjuena lumpuh. Sabot umurna masih 18 taun kénéh, manéhna mimiti ngalaman ririwit. Salila genep warsih ngalaman gering, Een masih bisa mapah. Namung, saprak 1987, panyakit anjeuna nyieun dirina lumpuh sarta ngan bisa ngagolér di tempat saré.

Kasakit anjeuna dimimitian dina hiji isuk-isuk. Ujug-ujug waé Een ngarasakeun leungeun kéncana teu bisa diangkat sarta teu bisa digerakeun. Kasakitna ogé rongkah kawas ditojosan. “Soréna kuring ka dokter pikeun uubar sarta walagri kalawan inum ubar salila 3 poé. Dina poé kaopat, ubar éta béak sarta kasakit anjeunna kanceuh. Lain ngan leungeun kénca ayeuna, tapi katuhu ogé. Kuring ka dokter deui,” ceuk alumni IKIP Bandung (Universitas Atikan Indonésia/UPI).

Gering anu dialaman Een ti poé ka poé lain ngaalusan, kalahka leuwih parna. Sacara teterusan panyakit anjeuna mapay. Ti leungeun kénca, ka leungeun katuhu, pindah ka tuur kénca sarta katuhu, sarta ngembang ka kabéh sendi ti sirah nepi ka tungtung suku.

Een kungsi ngurangan dahar jeroan cacak manéhna teu teuing maliré ka panyakit manéhna. Komo aya dokter anu ogé nganjurkeun ambéh manéhna teu inum susu sarta teu dahar daging-dagingan. Tapi, gering éta masih karasaeun. “Ti dinya kuring ngarasakeun lamun ti kadaharan teu aya pangaruhna,” ceuk Een. Een didiagnosa kakeunaan Rheumatoid arthritis (RA).

Panyakit ieu mangrupa panyakit autoimun kronis, progresif sarta ngabalukarkeun lumpuh. Sawatara panalungtikan némbongkeun lamun panyakit ieu lolobana kaum wanoja.

“Dina 1987 kuring teu bisa leumpang. Teu lila saterusna, kuring kakeunaan infeksi peujit alatan loba teuing ubar reumatik. Pan panas,” cenah deui. Waktu gering infeksi peujit éta, Een kungsi divonis dokter lamun umurna ngan bisa tahan 1 minggu.

Memang, dokter anu didatanginya éta lain dokter anu dawam. Ma’lum waé, kulawargana sawaktu éta keur panik sarta néangan dokter anu keur prakték. “Sanggeus sawatara poé, kuring pariksa ka dokter dawam sanggeus manéhna datang ti luar nagari,” ceuk Een.

Sarta diagnosa dokter tétéla teu kabuktian, infeksi peujitna bisa cageur. Sanggeus éta, Een ngajalanan pengobatan alternatif salila genep bulan sarta ngalakonan peuseul. Sapoé waé henteu dipencét, gering anu dialaman Een bisa kanceuh deui. “Tapi sawatara bulan saterusna, awak tukang kuring lécét alatan teu bisa bolak-balik, ngan nangkarak. Éta lécétna kurang leuwih salila 6 bulan”.

Ban Jadi Bantal

Kalilaan ngagolér di ranjang nyieun awak Een eumeur. Pengobatan alternatif néangan uteuk kalawan maké ban jero Vespa anu disimpen di handapeun bobokongna.

Ban éta ngan dieusi saeutik angin minangka bantalan ambéh tonggongna teu neken teuing ka kasur. “Ban éta ditutup lawon ipis sangkan henteu panas. Ayeuna geus henteu lécét deui. Ayeuna maké busa pikeun dina bobokong. Jadi tonggong henteu teuing ka kasur. Lécét nepi ka ayeuna geus cageur”. Ku bantalan éta meureun geus nyagerkeun masalah lécét anu dialaman Een.

Tapi, kalawan katungkulanana hiji masalahleungit ngadatangkeun masalah anu séjénna. Dina taun 2007, awak bagian tukang Een karasaeun deui peurih kawas aya benjolan di urut tatuna. Gering éta karasaeun sawatara lila. Manéhna teu ngubaran ka dokter.

Tapi, hiji jalma mikeun manéhna ubar pikeun nungkulan bénjolan éta. Saprak éta, Een milih teu ngubaran panyakit sendinna ka dokter. Manéhna milih meuli ubar warungan lamun gering manéhna karasa. “Dilematis, ka dokter sabaraha kali diitungna, enya geus sabar,” cenahna.

Nyeri Panon Lain Katarak

Panyakit Een nambahan deui dina pertengahan Juli taun ka tukang. Panon kéncana ujug-ujug nyeri. Sanggeus dipariksa sarta diubaran, gering manéhna rada leuheung. Tapi, panon kéncana kiwari teu bisa nempo deui.

“Kuring kungsi dipariksa ka rumah sakit alatan daék milu operasi katarak haratis. Kecap dokter, panon kuring kudu ka rumah sakit sarta tétéla, dokter ngomong kasakit kuring lain katarak. Ieu infeksi cenah anu meureun faktor cukang lantaranana ti panyakit anu karandapan ku kuring,” écés Een. Sabenerna, Een disarankeun pikeun ngalakonan operasi panon.

Lamun korneana henteu parna, manéhna masih bisa narima donor panon. Tapi lamun parna geus henteu bisa. Tapi, Een nampik pikeun ngalakonan pengobatan. “Kahiji, kuring henteu weruh jalma anu ngadonorkeun panonna. Kadua, kaayaan kuring kawas ieu, kaayaan awak geus henteu normal deui. Engké, sieun tumuwuh masalah anyar. Sieun panon katojos”.

Hirup jeung Ubar

Een nyadar, saprak dokter ngadiagnosa panyakit manéhna, jigana pikeun cageur pohara ipis. Komo dokter ngabéjaan lamun panyakit anu dirandapanana tacan dipikanyaho cukang lantaran sarta ubarna. Pikeun ngaubaran rematikna, Een henteu saban waktu nginum.

Manéhna kakara baris nginum éta ubar lamun gering manéhna karasa parna. Sedengkeun ubar anu rutin diinumna saukur ubar maag. “Dilematis. Lamun didahar rutin (ubar ngaleungitkeun kasakit), lambung keuna. Teu didahar, kuring anu teu kuat”.

Ibu Een Sukaesih jeung Murid-muridna

Ibu Een Sukaesih jeung Murid-muridna

Awak Een meureun geus lumpuh. Tapi, sabot uubar ka dokter penyakit dalam, Een muji syukur kaayaan jantung sarta haténa alus kénéh. Gering anu dialaman Een teu nyieun manéhna pites sumanget. Manéhna komo miharep ka babaturanana anu sanasib pikeun tetep jembar / sabar.

“Pikeun baraya-baraya kuring anu sanasib. Muga tetep sabar tina sagala anu urang tarima. Husnudhon ka Pangéran Anu Maha Esa.

Kalawan kitu urang baris yakin sagala anu urang tarima pasti anu pangalusna pikeun urang”. “Sabar kudu dibarengan syukur, urang masih dibikeun kahirupan. Loba kénéh ni’mat anu urang tarima.

Pikeun nyingkahan gering anu karandapan, kacida leuwih alusna urang imbangan kalawan kagiatan anu positif. Syukur-syukur méré mangpaat keur kabéh jalma. Lamun henteu, saeutikna pikeun diri sorangan sarta kulawarga”.

Ngadeuheus ka Jakarta keur Nampa Pangajén ti SCTV

Ibu Een Sukaesih Mangsa Meunang Penghargaan ti Liputan6 Award taun 2013

Ibu Een Sukaesih Mangsa Meunang Penghargaan ti Liputan6 Award taun 2013

Tanggal 23 Mei 2013 Een Sukaesih nampa Penghargaan Liputan6 Award mangrupa “Special Award” (Kategori Pendidikan, Kemanusiaan, dan Pemberdayaan Masyarakat).

Datangna Een ka Jakarta dina Liputan6 Award sabenerna pinuh perjuangan. Manéhna cikénéh dirawat salila saminggu. Tapi, Een kalawan sumanget tetep datang ka Jakarta pikeun nyaho wates kakuatanana.

“Kuring nyobaan ka Jakarta nepi ka di mana kakuatan kuring ayeuna. Pas di Ancol kuring geus kaluar késang tiis tapi kuring maksakeun, nepi ka di mana kuring bisa tahan.

Tapi alatan loba barudak, kuring jadi kahibur sarta kaubaran,” cenahna nambahan. Een ngaku, asal kakuatanana pikeun tetep tahan, nyaéta ti barudak didiknya. Di umurna anu teu ngora deui Een memang masih léléngohan. Tapi, hirupna sok diriung barudak didiknya anu mikanyaah ka manéhna.

Ngawulang Ngaji ka Muridna

Ngawulang Ngaji ka Muridna

“Barudak ieu ubar keur kuring. Sabenerna, naon anu kuring pigawé taya lian saukurRidho Alloh SWT kalawan ngalakonan hal-hal anu méré mangpaat. Di hiji sisi, kuring ngaripuhkeun batur. Tapi, di sisi séjén, kuring hayang méré mangpaat keur batur”. Ceuk manéhna, sabot gering narajang, Een inget ka barudakna.

Tiheula, sawaktu ninina masih aya, ninina pisan anu jadi sumanget hirupna. Ma’lum waé, Een mangrupa incu anu pang dipikanyaah ninina. Salila mangtaun-taun, Een hirup babarengan nini sarta akina. “Nini kungsi nalatahan, ‘Tétéh ulah miheulaan nini. Nini teu aya saha-saha’. Nini tilar dunya sabot kuring umur 34 warsih”.

Nepungan Présidén SBY di Istana Negara

Ibu Een Sukaesih di Istana Negara

Ibu Een Sukaesih di Istana Negara

Ibu Een Sukaesih di Istana Negara

Ibu Een Sukaesih di Istana Negara

Ibu Een Sukaesih di Istana Negara

Ibu Een Sukaesih di Istana Negara

Een Sukaesih junun ngawujudkeun kahayangna pikeun papanggih présidén Susilo Bambang Yudhoyono di Istana Negara. “Anjeunna hayang sakali papanggih présidén sarta ibu nagara.

Bu Een saterusna ditarima di kantor présidén, diajak jalan-jalan nempo rohang gawé présidén sarta sabudeureun Istana,” kecap Juru Bicara Kepresidenan, Julian Aldrin Pasha, di Istana Nagara, 5 Juni 2013. Nurutkeun manéhna, SBY narima Een Sukaesih alatan manéhna nyaéta sosok anu dianggap boga jasa ka nagara.

“Dina kaayaan anjeunna anu nalangsara gering sarta lumpuh, manéhna tetep bisa mikeun kontribusi pikeun ngajar barudak,” cenah.

Julian ngedalkeun présidén kataji pisan ka Een anu ngajar budak sakola ti mimiti SD, SMA, nepi ka Universitas di Sumedang, tempat Een ancik. Julian ngomong SBY dareuda sarta nyimpen simpati ka Een alatan sumanget anjeunna anu ngainspirasi loba jelema utamana siswa sakola pikeun diajar, sanajan kaayaan fisik anu kawates.

Dina pasamoan kasebut, kecap Julian, SBY ngedalkeun hatur nuhun ka Een anu luhur jasana mantuan ratusan anak pikeun sakola nepi ka paguron luhur.

Présidén SBY Nganjang ka Sumedang

Presiden SBY Mangsa ngalongok ka Sumedang

Presiden SBY Mangsa ngalongok ka Sumedang

Présidén Susilo Bambang Yudhoyono nganjang ka bumi Een Sukaesih, Diréndéngan ku Ibu Ani Yudhoyono, Présidén Yudhoyono ngadatangan tempat ancik Een Sukaesih di Dusun Batu Karut, Cibereum Wetan, Cimalaka, Sumedang, Jawa Barat, 3 Februari 2014.

Présidén sarta Ibu Nagara nepungan Een Sukaesih di rohang reureuh awéwé paro baya éta kalawan diréndéngan ku Menteri Pendidikan dan Kabudayaan, Mohammad Nuh, sarta Menteri Sekretaris Negara, Sudi Silalahi.

Kepala Negara sarta Ibu Negara reujeung sajumlah menteri anu séjén diuk di lanté rohangan anu diamparan karpet beureum, sedengkeun Een Sukaesih anu maké tiung bulao ngagolér di ranjang tempat reureuhna.

Di rohangan anu ukuranana henteu leuwih ti 4×4 méter éta, aya hiji rak buku anu pinuh ku rupa-rupa buku palajaran sarta sababaraha poto, anu salah sahijina nyaéta poto pasamoan Een Sukaesih jeung Présidén sarta Ibu Ani, sawatara waktu ka tukang. Salila leuwih ti 30 menit, Présidén sarta Ibu Ani ngobrol jeung Een Sukaesih.

Sawatara éta, sajumlah murid Een Sukaesih kasampak aya di sabudeureun imah anu perenahna leuwih kurang 300 méter ti jalan utama. Dina kasempetan éta, Een Sukaesih ogé kungsi ngahaleuang babarengan jeung Présidén Yudhoyono.

Pasamoan ayeuna lain pasamoan kahiji Een Sukaesih jeung Présidén nginget dina pertengahan taun ka tukang Présidén Yudhoyono kungsi ngondang Een Sukaesih sarta kulawargana ka Karaton Nagara sanggeus anu bersangkutan mengemukakan kahayangna papanggih Présidén sarta Ibu Nagara.

Tilar Dunya di yuswa 51 Taun

Layon Een Sukaesih di bumina

Layon Een Sukaesih di bumina

Een Sukaesih tilar dunya di RSUD Sumedang, Juma’ah 12 Desember 2014 tabuh 15.20 WIB. Anjeuna dirawat ampir saminggu alatan teu aya asupan kadaharan anu asup kana awakna, anjeuna teterusan utah.

“Geus mulang sosok anu dipicinta murid-muridna, anu dipicinta kulawargana, anu dipicinta urang kabéh. Ti rahayat leutik nepi ka présidén. Urang weruh kana keta waktu anjeunna masih hirup, dedikasina keur kamajuan barudak bangsa,” ceuk Aher waktu mikeun pangbagéa di imah duka, Saptu (13/12/2014).

Gubernur Jawa Barat Ahmad Heryawan (Aher) nganteur layon Guru Qolbu ti Sumedang Een Sukaesih ka tempat istirahat pamungkasna. Komo babarengan Bupati Sumedang Ade Irawan, Aher ngagotong sorangan pasaran layon waktu dibawa ka masjid pikeun disholatkeun. Saterusna layon Een dikurebkeun di panyicinganana di Jalan Raya Cibeureum, Cimalaka, Kabupatén Sumedang.

Layon Een Sukaesih digotong ku Gubernur Jawa Barat sareng Bupati Sumedang

Layon Een Sukaesih digotong ku Gubernur Jawa Barat sareng Bupati Sumedang

Aher ngaku reueus ka sosok Een. “Henteu kaleuleuwihan lamun urang ngomong anjeunna Guru Qolbu. Cacak fisikna gering, tapi nuranina cageur. Ku kituna manéhna bisa migawé loba pikeun kamajuan anak bangsa,” ceuk Aher.

Manéhna jangji baris neruskeun cita-cita Bu Een nyaéta méréskeun pangwangunan Rumah Pintar anu sakeudeung deui réngsé. “Susuganan imah atikan anu didasaran kaasih jeung kanyaah bisa ngahasilkeun ratusan nepi ka rébuan Bu Een,” ceuk Aher.

Makam Ibu Een Sukaesih

Makam Ibu Een Sukaesih

Hal sarupa dikedalkeun Bupati Sumedang Ade Irawan. Manéhna jangji baris mérésan pangwangunan Rumah Pintar. Saterusna pikeun ngahormatan jasa Een, Aher sarta Ade anu ngagotong pasaran nuju masjid. Sanggeus ampir 100 méter kakara digantian. Layon Een dibawa ka masjid anu jaraknya kira-kira 400 méter ti imahna. Aher ogé jadi imam. Ratusan jalma jadi makmumna. Een baris dimakamkan di TPU Lio, anu jarakna kira-kira 1 kilométer ti bumina.

–oOo–

Hatur nuhun ka : Liputan6 SCTV

Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya
Dicutat tina Sababaraha Sumber

Posted on December 15, 2014, in Inohong. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: