Konférénsi Asia Afrika taun 1955

Konferensi Asia Afrika

Konférénsi Tingkat Tinggi Asia–Afrika (disingget Konférénsi Asia Afrika atawa KAA; sok disebut oge Konférénsi Bandung) nyaéta hiji konférénsi antara nagara Asia jeung Afrika, anu lolobana kakara miboga kamerdikaan. KAA diayakeun ku Indonesia, Myanmar (baheulana Birma), Sri Lanka (baheulana Ceylon), India jeung Pakistan, anu dikokolakeun ku Departemen Luar Negri Indonesia, Sunario. Rapat lumangsung antara 18 April-24 April 1955 di Gedung Merdeka, Bandung, Indonesia jeung Tujuan tina promosi gawé babarengan ékonomi jeung budaya Asia-Afrika jeung ngalawan kolonialisme atawa neocolonialism Amerika Serikat, Uni Soviet, atawa nagara imperialis séjénna.

Jumlahna aya 29 nagara nu ngalambangkeun leuwih ti satengah total populasi dunya dina waktu nu ngirim wawakil. Konperénsi Ieu ngagambarkeun naon anu maranéhanana tempo kakuatan salaku Kulon unwillingness konsultasi sareng maranéhna ngeunaan kaputusan anu mangaruhan Asia salila “Cold War”; masalah maranéhanana ngeunaan tensions antara Republik Rahayat Cina jeung Amérika Sarikat; kahayang maranéhna pikeun sumebarna katingtriman antara Cina jeung Barat; lawan maranéhna pikeun kolonialisme, utamana pangaruh Perancis di Afrika Selatan jeung aturan kolonial Perancis di Aljazair; Indonesia miboga kahayang pikeun ngamajukeun hak maranéhanana di konflik jeung Walanda ngeunaan Irian Barat.

Sapuluh poin hasil pasamoan ieu, mangka diasupkeun dina naon nu disebut Dasa Sila Bandung, nu ngandung “Pernyataan mengenai dukungan bagi kerusuhan dan kerjasama dunia”. Dasa Sila Bandung ngasupkeun éta prinsip dina Piagam PBB jeung prinsip Nehru.

Konférénsi ieu pamustunganana ngarah ka ngadegna Gerakan Non-Blok dina taun 1961.


Cukang Lantaran

Salaku hiji bangsa, urang bisa reueus, yén Konférénsi Afrika Asian kungsi diayakeun di nagara urang. Reueus yén saenyana pamanggih pikeun ieu hiji Konférénsi Tingkat Tinggi sabenerna diarahkeun ku Indonesia.

Ditengah pesimis opat nagara séjén anu milu dina konferénsi di Colombo di Sri Lanka atawa baheulana kawanoh salaku Ceylon.

Indonesia terus ngayakinkeun opat anggahota wangunna pikeun ngalakonan konférénsi geus leuwih ti sakadar Lima Bangsa, India, Sri Lanka, Burma, Indonesia, jeung Pakistan. Gagasan pikeun ngayakeun hiji konférénsi anu leuwih luhur ieu téh dorongan ti Presiden Soekarno tina hasil gempungan menteri jeung wawakil Indonesia di Tugu, Puncak. Pasamoan anu katelah Pertemuan Tugu dipigawé dina raraga nyiapkeun saacan Mr. Alisastroamijoyo indit ka Colombo nedunan uleman ti Perdana Menteri Ceylon, Sir John Kotelawala.

Pasamoan nu lumangsung dina 9 Maret ka 22, 1954 ieu dihadiran ku kapala wawakil Indonesia di Asia, Afrika, jeung Pasifik, diluluguan ku Menteri Luar Negri Indonesia, Sunario.

Rapat nu lumangsung salila dua minggu sapuk nolak ngadegna dua blok di dunya: Blok Barat jeung Blok Timur, jeung nolak ilubiung dina aktivitas dua kakuatan gedé, ku nyokot kawijakan Politik Bebas Aktif.

Hal ieu ogé diusulkeun pikeun ngabentuk grup tarung kakuatan imperialis-colonialist jeung ngayakeun konferensi.

Ngayakinkeun peserta kanggo nengetan ka sikap pulitik di dunya jeung gawé babarengan Asia Afrika. Boga bekel kalawan kasapukan di Pertemuan Tugu, Perdana Mentri Alisastroamijoyo indit ka Konférénsi Colombo nu lumangsung April 28 – 2 Méi 1954. Konférénsi ieu asalna dijieun keur ngabahas kaayaan kiwari Konflik Indo-China nu ngancam kaamanan jeung perdamaian di Asia jeung sakuliah dunya.

Agresi Komunis Internasional di Asia, isu kolonialisme di réa patempatan di dunya, jeung “pelombaan senjata” nu ngancam pemusnah massal. Dina sidang ka-6, ping 30 April 1954, Perdana Mentri Sastroamidjojo kasempetan ngajukeun usulan, sangkan diayakeun :

 “Suatu konferensi yang sama hakikatnya dengan Konferensi Kolombo sekarang, tapi lebih luas jangkauannya dengan tidak hanya memasukkan Negara-negara Asia, tetapi juga Negara-negara Afrika lainnya”.

Gagasan pikeun ngatur hiji konférénsi leuwih haget, bisa ditarima ku nagara séjén. Najan masih kokotéténgan pesimis kana naon anu direncanakeun.

Dina response kana pesimis teh, Alisastroamijoyo nétélakeun,

Saya akan merasa puas apabila Konferensi Kolombo dapat menyetujui bahwa Indonesia akan mensponsori sendiri Konferensi Asia Afrika, demikian.”

Ahirna, peserta sapuk pikeun ngalakonan deui konférénsi di Bogor keur ngabahas rarancang ieu satuluyna.

Saméméh konférénsi Bogor réngsé, Présidén Soekarno ngirim Duta-duta Besar Keliling keur ngayakinkeun ka nagara-nagara sponsor éta. Sajaba ti éta, Pamaréntah Indonésia ogé geus ngalakonan pamaheutan ka 14 nagara. Ti 14 nu didatangan, 12 nagara méré jawaban nu positif, sapuk konférénsi dilaksanakeun dina wanci sagancangan di Indonésia.

Ringkesan :

  • 23 Agustus 1953 – Perdana Mentri Sastroamidjojo (Indonesia) di Dewan Perwakilan Rakyat Sementara ngusulkeun perluna gawé babarengan antara nagara-nagara di Asia jeung Afrika dina Perdamaian Dunia.
  • 25 April 1954 – 2 Méi 1954 – Lumangsung Persidangan Kolombo di Sri Lanka. Hadir dina pasamoan sababaraha pamingpin ti India, Pakistan, Burma (ayeuna Myanmar), jeung Indonesia. Dina konférénsi ieu Indonesia méré usulan kudu dipelukeun ayana Konférénsi Asia Afrika.
  • 28 – 29 Désémber 1954 – Pikeun ngasakeun pamanggih masalah Persidangan Asia-Afrika, diayakeun Persidangan Bogor. Dina sidang ieu ngarumuskeun dina leuwih jéntré, ngeunaan tujuan sidang, kitu ogé saha waé anu bakal diondang.
  • 18 – 24 April 1955 – Konférénsi Asia-Afrika lumangsung di Gedung Merdeka, Bandung. Konférénsi ieu diresmikeun ku Présidén Soekarno jeung diluluguan ku Perdana Mentri Sastroamijoyo. Hasil uji coba ieu dina bentuk kasapukan katelah Dasa Sila Bandung.

Anu Ngagagas Konférénsi Asia Afrika

  1. Ali Sastromidjodo : Indonesia
  2. Mohammad Ali Bogra : Pakistan
  3. Jawaharlal Nehru : India
  4. Sir John Katelawa : Ceylon
  5. U Nu : Myanmar

Nagara Peserta Konférénsi Asia Afrika

PEDARAN FOTO

Konférénsi Asia Afrika

Daftar Nagara kanggo Meja Konferensi

Konferensi Asia Afrika 1

Konferensi Asia Afrika 2

Konferensi Asia Afrika 3

Konferensi Asia Afrika 4

Tamu Peserta Konférénsi Asia Afrika

Tamu Konferensi Asia Afrika 7

Tamu Konferensi Asia Afrika 6

Tamu Konferensi Asia Afrika 5

Tamu Konferensi Asia Afrika 4

Tamu Konferensi Asia Afrika 3

Tamu Konferensi Asia Afrika 2

Tamu Konferensi Asia Afrika 1

Konferensi Asia Afrika 1955 - Gamal Abdel Nasser Hussein

Rahayat Ngareuh-reuah Konférénsi Asia Afrika

Rahayat Mapag Tatamu KAA 1955 3

Rahayat Mapag Tatamu KAA 1955 2

Rahayat Mapag Tatamu KAA 1955 1

Mapag Tamu Konferensi Asia Afrika 1955

Mapag Tamu Konferensi Asia Afrika 1955 - 1

Rohangan Konférénsi Asia Afrika

Rohangan Konferensi Asia Afrika taun 1955

Rohangan Konferensi Asia Afrika taun 2005

Gedung Merdeka Taun 1955 jeung 2015

Gedung Merdeka

Gedung Konferensi Asia Afrika taun 1955

Gedung Konferensi Asia Afrika taun 2015

Obah Basa : Andi Rustandi Sunarya

Pedaran Dicutat tina :

Foto dicandak tina :

Posted on April 1, 2015, in Sajarah. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: